Kobani önergesi yine reddedildi

Kobani önergesi yine reddedildi

HDP’nin Kobani eylemleri sırasında insanların yaşamlarını nasıl kaybettiğine ilişkin verdiği araştırma önergesi, bir kez daha AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu tarafından “6-8 Ekim 2014 Kobani protestoları sırasında yaşanan olaylarında, insanların yaşamlarını nasıl kaybettiğinden, neden etkin şekilde soruşturulmadığına kadar tüm boyutlarıyla araştırılması ve hakikatlerin açığa çıkarılması” verdiği Meclis Araştırma önergesi Genel Kurul’da görüşüldü.

Önergeyi açıklamak üzere kürsüye çıkan Kerestecioğlu, “Onlarca araştırma ve soru önergesi verdik, komisyon kurulmasını istedik. Önergeler her seferinde AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) son sözü söyledi. Kobanê kapsamında yapılan çağrılar şiddet çağrısı değildir, siyasi çağrılardır” dedi.

Yüzleşme çağrısında bulunan Kerestecioğlu, Kobani hakkındaki hakikatlerin ortaya çıkması için genel görüşme yapılmasını istedi.

CHP’den Ala hatırlatması

Önerge üzerine söz alan CHP Milletvekili Levent Gök de, 6-8 Ekim’de 43 kişinin hayatını kaybettiğini ve yüzlerce kişinin yaralandığını hatırlattı. Gök, Kobanê olayları olduğu dönemde İçişleri Bakanı Efkan Ala ile İmralı Heyeti Üyesi Sırrı Süreyya Önder’in o dönemde birlikte çalıştığını vurguladı. Gök, Meclis’in tüm yaşananları araştırması gerektiğini söyledi.

Önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Daha önce de verilen benzer önergeler yine AKP ve MHP oylarıla reddedilmişti.

HABER MERKEZİ