Köylülerin koruduğu hayvanları ‘belgeli’ avcılar katlediyor

Köylülerin koruduğu hayvanları ‘belgeli’ avcılar katlediyor

İn Vadisi’ndeki dağ keçileri “belgeli” avcılar tarafından katlediliyor. Duruma tepkili olan bölge sakinleri, “Kışın hayvanlar aç kalmasın diye gelip tohum bırakıyoruz. Koruduğumuz hayvanları avcılar gelip vuruyor. Bir daha gelirlerse biz de gereken tedbirimizi alırız” dedi.

Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Karabulut (Sorek), Güney Harman (Koterîç) ve Kızılkale (Dirban) köyleri kırsalında bulunan İn Vadisi’nde yaklaşık bir aydır dağ keçileri katlediliyor.

İn Vadisi, kaya mezarları ve eski yerleşim alanlarının bulunması nedeniyle 2011 yılında Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenerek birinci derece SİT alanı olarak ilan edildi. Tarihi ve doğal dokusu korunması gereken vadide, bir aydır Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından avcılık belgesi verilen kişiler tarafından dağ keçileri katlediliyor.

Malatya, Adıyaman, Osmaniye, Elazığ ve Bingöl gibi kentlerden gelen kişilerin yaptığı katliama tepki gösteren bölge sakinleri Mezopotamya Ajansı’ndan Cengiz Özbasar’a konuştu.

Katliam için belge verilmiş

Karabulut köyü sakinlerinden Firkan Aslan, vadinin kendileri için önemli bir alan olduğuna dikkati çekerek, bölgenin daha önce taş ocağıyla tahrip edilmek istendiğini aktardı.

Avcılık adı altında gelen kişilerin hem hayvanlara hem de bölgenin ekolojik yapısına zarar verdiğini söyleyen Aslan, avcılık faaliyetlerine karşı olduklarını vurguladı. Aslan, avcılara tepki gösterdiklerini ve bölgede avcılık yapmamaları konusunda uyardıklarını ancak kendilerine “izin belgesi” gösterildiğini aktardı.

‘Koruduğumuz hayvanları avcılar vuruyor’

Belgelerle doğanın tahrip edilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Aslan, “Bizim buradaki insanlar hayvanlara karışmıyor. Kışın hayvanlar aç kalmasın diye gelip tohum bırakıyoruz. Koruduğumuz hayvanları avcılar gelip vuruyor. Köyün altına kadar geliyorlar. Köylülerden biri avcıların yanına giderek bölgede avcılık yapmamalarını söylemiş. Ama avcılar ‘İzin almışız, yaklaşma vururuz’ şeklinde tehdit etmiş. Buradaki dağ keçileri bizden korkmuyor, bizlere yaklaşıyorlar ama avcılar gelip bu hayvanları vuruyor” diye konuştu.

‘Değerlerimizi yok etmesinler’

Avcılığın sona ermesi için Kızılkale Karakolu’na gittiklerini ancak kendilerine “Avcıların izinleri var, bizler bir şey yapamayız” cevabı verildiğini paylaşan Aslan, “Avcıların belgesinin olması bizler için bir şey değiştirmiyor. Ellerindeki kağıtlarla doğamızı katledemezler. Bunu kabul etmiyoruz. Bıraksınlar bizler kendi inandığımız gibi yaşayalım. Değerlerimizi yok etmesinler. Bir inancın ve değerin yok edilmesi demek, ona inananların yok edilmesi demektir” diye kaydetti.

‘Biz de tedbirimizi alırız’

Güney Harman köyü sakinlerinden Alican Gündüz ise geçtiğimiz günlerde avcıların evinin yanına geldiği ve avcılara “bölgeden gidin” dediğini aktardı.

Avcıların bunun üzerine “Gidin derdinizi karakola anlatın” dediğini belirten Gündüz, “Eğer bir daha gelirlerse biz de gereken tedbirimizi alırız. Çünkü burası bizim yaşam alanımız. Şuan 200 metre ötede hayvanlar otluyor, bizlerden korkmuyorlar. Bu hayvanlara karışmıyoruz” dedi.

Gündüz, bölgenin SİT alanı olduğuna işaret ederek, “Doğamızı neden katlediyorlar? Bölgede avcılığın yapılması istemiyoruz, avcılık yasaklansın. Avcılığa karşı bir önlem alınsın yoksa bizler gereken tepkimizi ortaya koyarız ve bu avcıları kesinlikle burada barındırmayız” uyarısında bulundu.

 

HABER MERKEZİ