‘Kürdistan’ dediği için başına gelmeyen kalmamıştı: Akademisyen Kutum tutuklandı

‘Kürdistan’ dediği için başına gelmeyen kalmamıştı: Akademisyen Kutum tutuklandı

Sosyal medya hesabından “Kürdistan” paylaşımı yaptığı için Fırat Üniversitesi’ndeki görevine son verilen linç girişine maruz kalan ve gözaltına alınan araştırma görevlisi Hifzullah Kutum tutuklandı.

Elazığ’da bulunan Fırat Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü araştırma görevlisi Hifzullah Kutum, sosyal medya hesabından yaptığı “Şoreşa Îlonê hemû Kurdan pîroz be, Bijî Kurdistan” (Eylül Devrimi tüm Kürtlere kutlu olsun. Yaşasın Kürdistan) paylaşımı gerekçesiyle rektörlük tarafından açığa alınmıştı.

Üniversitedeki odasının kapısına Türk bayrağı asılan Kutum, polisler tarafından gözaltına alınmıştı.

Ölüm tehditleri alan Kutum linç edilmeye çalışılmıştı.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan Kutum, Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edildi. Tutuklama talebiyle Elazığ 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Kutum, “Örgüt propagandası yapmak” gerekçesiyle tutuklandı.

Ne olmuştu?

Sosyal medyada yaptığı paylaşım nedeniyle Kutum hakkında açılan soruşturmada uyarı cezası verilmişti. Bu cezaya yaptığı itiraz, Dekan Vekili Prof. Dr. Kenan Peker tarafından reddedilmişti.

Yaptığı paylaşımlar nedeniyle savunması istenen Kutum’a, paylaşımı ne amaçla yaptığı ve görselde yer alan ifadenin “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin toprak bütünlüğüne ve sınır güvenliğine yönelik bir tehdit/kasıt içerip içermediği” sorulmuştu.

Kutum savunmasında, “Türkiye Cumhuriyeti ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında gerçekleşen resmi temaslarda, görselde yer alan Kürdistan ifadesinin ve bayrağının kullanıldığını” söylemişti.

Ek olarak ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mesud Barzani ve Mesrur Barzani’yle olan resmi temaslardaki verilen karelerde yer alan ‘Kürdistan’ ifadesi ve bayrağının kullanıldığını belirtmişti.