‘Kürtler size baş eğmez’ diyen Babur: Bu her onurlu Kürdün sözü

‘Kürtler size baş eğmez’ diyen Babur: Bu her onurlu Kürdün sözü

Van’da gözaltına alındığı sırada “Kürtler size baş eğmez” diyen Edibe Babur, “Sadece benim değil, her onurlu Kürdün ifade ettiği bir sözdür” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü’nün, partilerine yönelik 4 Kasım 2016’da gerçekleştirilen dönemin eş genel başkanları dahil çok sayıda siyasetçinin tutuklandığı operasyonun yıl dönümüne dair Sanat Sokağı’nda yapmak istediği açıklamaya polis müdahale etmiş, müdahale sırasında çok sayıda kişi darp edilirken, birçok kişi ise gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınanlar arasında Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) üyesi Edibe Babur da vardı.

Badur, gözaltına alındığı sırada sarf ettiği “Kürtler size baş eğmez” sözleri üzerine, iki polis tarafından başı öne eğilmeye çalışılmış ancak Badur buna direnmişti.

Emniyet işlemlerinin ardından serbest bırakılan Babur, her Kürt kadın gibi Kürt bilincinin çocukluğunda oluştuğunu söyledi.

Önceki dönemlerde HDP İpekyolu ve Tuşba ilçe eşbaşkanlıkları yapan Babur, çocukken, annesinin “Biz kimiz?” sorusuna uzun uzun cevaplar verdiğini, annesi tarafından bu bilinç ile büyütüldüğünü dile getirdi.

‘Başkaldırmaktan başka alternatifimiz yok’

Mezopotamya Ajansı’na konuşan 2013 yılında itibaren aktif olarak siyasette yer aldığını belirten Badur, “Mücadele içerisinde Kürt bir kadın olarak uzun yıllardır yer alıyorum. Bu gün Kürt kadını dünyada örnek alınıyor ve bizlere de o yolda yürümek düşüyor. Her Kürt kadını bu mücadele içerisinde olmalıdır. Evlerinde çocuklarına Kürtçe öğreterek başlamalılar. Çünkü mücadele önce evde başlar” dedi.

Babur, gözaltına alındığı sırada yaşananları da anlattı ve direnişin devam edeceğini vurguladı.

HDP’ye karşı yapılan siyasi darbe ve açılan kapatma davasına karşı biz de protesto eylemi yapmak istedik. Bu protesto bizim doğal hakkımızdı. Arkadaşlar protesto eylemi ve bir basın açıklaması için o kadar müzakere yapmalarına rağmen polisler saldırdı. Orada sarf ettiğim ‘Kürtler size baş eğmez’ sadece benim değil, her onurlu Kürdün ifade ettiği bir sözdür. Polisler, kadın arkadaşlarımıza saldırınca biz de onlara karşı başımız dik bir şekilde karşı durduk. Benim başımı eğmek istediklerinde her Kürt gibi buna karşı çıktım. Her zaman başımız dik bir şekilde mücadele edeceğiz. 2016 yılında Cizre’de Mehmet Tunç da ‘Biz şehit düşeceğiz ama diz çökmeyeceğiz’ demişti. Şimdi her onurlu Kürt bu sözü aklına kazımış durumda. Direnmek ve başkaldırmaktan başka Kürtlerin alternatifi yok. Çünkü onurlu bir mücadele veriyoruz.

Gözaltı aracında darp

Gözaltına alındıktan sonra gözaltı otobüsünde 4 saat boyunca bekletildiğini söyleyen Babur, polisler tarafından darp kasklarıyla kendilerini darp edildiğini söyledi. Darp raporu aldığını vurgulayan Babur, polislerden ise ‘Kimi kime şikayet edeyim’ diyerek şikâyetçi olmadığını belirtti.

 

HABER MERKEZİ