Libya: BAE’den Türkiye’ye uyarı, Hafter’den ‘cihat’ çağrısı

Libya: BAE’den Türkiye’ye uyarı, Hafter’den ‘cihat’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Birleşik Arap Emirlikleri, Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek için Libya’ya asker göndermeye hazırlanan Türkiye’ye uyarıda bulunarak, “Tehlikeli bir rol üstleniyorsunuz” dedi. Libya’nın doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter de Türkiye’ye karşı silahlanma çağrısı yaptı. BM Genel Sekreteri Antonia Guterres ise Libya’da acil ateşkes ilan edilmesini istedi.


Libya tezkeresinin AKP ve MHP oylarıyla Meclis’te kabul edilmesiyle Trablus hükümetine (Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti) destek için Türkiye’nin asker gönderilmesinin resmen önü açıldı.
Tezkere bir yıl süreyle geçerli, bölgeye gönderilecek asker sayısı, nerede ve nasıl görev yapacakları ise Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenecek.
Libya’da ülkenin doğusundaki askeri güçlerin lideri Halife Hafter yanlıları ülkeye gelecek Türk birliklerine karşı silahlanma çağrısı yaptı.
Rusya ve Avrupa Birliği’nin tepkilerine neden olan tezkereye ilişkin Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) de bir açıklama geldi.
BAE Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Söz konusu müdahale Arap ulusal güvenliğine ve Akdeniz havzasının istikrarına açık bir tehdittir” ifadeleri kullanıldı.
Türkiye’nin Libya’ya “radikal unsurlar transfer ederek tehlikeli bir rol üstlendiğini” öne sürülen açıklamada, BAE yönetiminin “milislerin ve Türkiye destekli silahlı grupların Libya’da faaliyet göstermesine izin vermek yerine tarafların işleyen bir devlet yapısı kurmak için çalışması” çağrısında bulunduğu aktarıldı.
Birleşik Arap Emirlikleri ayrıca, uluslararası toplumdan da sorumluluk alarak Türkiye’nin bölgedeki gerginliği arttırıcı adımları karşısında önlem almasını istedi.

Hafter’den Türkiye’ye karşı silahlanma çağrısı


Libya’nın doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter, dün geç saatlerde televizyondan yayınlanan açıklamasında, “kadın-erkek, sivil-asker tüm Libyalılara vatanlarını ve onurlarını savunmak için” Türkiye’ye karşı silahlanma çağrısı yaptı.
Hafter, “Türkiye’nin meydan okumasını kabul ediyoruz ve cihat ilan edip silahlanma çağrısı yapıyoruz” dedi.
General Hafter, meselenin artık Trablus’un “İslamcı milislerden kurtarılması” olmaktan çıktığını ve Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası olan “Libya’nın kontrolünü geri almaya çalışan bir sömürgeciye karşı” mücadeleye dönüştüğünü ifade etti.

BM’den ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonia Guterres ise Libya’da acil ateşkes ilan edilmesi ve tüm tarafların siyasi diyaloğa dönmesi çağrısını yineledi.
Guterres’in sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, ülkedeki gruplara verilecek dış desteğin çatışmaları daha da derinleştireceği vurgulandı:

“Savaşan taraflara yapılacak herhangi bir dış destek, süregelen çatışmayı derinleştirecek, barışçıl ve kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşma çabalarını daha da karmaşıklaştıracaktır.”

Görsel: BBC

Libya, ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık içinde ve çatışmalar yaşanıyor.
Ülke, Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.
Doğudaki hükümet Rusya, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar da Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.
Hafter güçlerinin Trablus’u ele geçirmek için geçtiğimiz Nisan ayında başlattığı operasyonlar nedeniyle zor durumda olan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Türkiye’den asker talebinde bulunmuştu.


Libya’da Hafter güçlerinden Türk birliklerine karşı silahlanma çağrısı


Karınca, Euronews, BBC Türkçe