HABER MERKEZİ – Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden bir yetkili, Türkiye’den resmi olarak askeri destek talebinde bulunduklarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya’ya asker gönderme konusunda “Davet olduğuna göre icabet ederiz” demişti.
Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden bir yetkili, Türkiye’den resmen hava, kara ve deniz desteği istendiğini açıkladı.
Reuters’a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen yetkilinin açıklaması, Ulusal Mutabakat Hükümeti İçişleri Bakanı Fethi Başağa’nın “General Hafter’in başkent Trablus’a saldırıları tırmanırsa, paralı askerlere karşı Türkiye’den resmen askeri destek isteriz” yönündeki sözlerinin ardından geldi.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada, Libya’ya asker gönderme konusunda “Davet olduğuna göre icabet ederiz” demiş ve Meclis açılınca ilk iş tezkereyi sunacaklarını söylemişti.
Erdoğan, “İnşallah Ocak ayının 8’inde, 9’unda Meclisimizden bunu da geçireceğiz ve böylece davete icabet edeceğiz” diye belirtmişti.
Diğer yandan Reuters, ABD Başkanı Donald Trump ile Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi’nin Perşembe günü bir telefon görüşmesi yaptıklarını, Libya’da “dış istismarı” reddetme ve çatışmalara son vermek için taraflara “acil adım atmaları” çağrısı yapma konusunda anlaştıklarını duyurdu.
Neler oluyor?
Libya, ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık içinde ve çatışmalar yaşanıyor.
Ülke, Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.
Doğudaki hükümet Rusya, Fransa, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.
Diğer yandan Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında 27 Kasım’da imzalanan “Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası”, 21 Aralık’ta Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edilmişti.
Mutabakat Türkiye’nin Libya’ya asker gönderip göndermeyeceği tartışmalarını da beraberinde getirmişti. Erdoğan da “Libya hükümetinden talep gelmesi durumunda asker gönderilebileceğini” belirtmişti.
Ayrıca Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Türkiye arasında ayrıca “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” da imzalanmıştı.
Bu mutabakat da başta Yunanistan ve Güney Kıbrıs olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinin ve ABD’nin tepkisini çekmişti.