Metin Lokumcu davası: Sanık polisler amirlerini işaret etti

Metin Lokumcu davası: Sanık polisler amirlerini işaret etti

Hopa’da polis saldırısı sırasında yaşamını yitiren Metin Lokumcu davasında savunma yapan sanık polisler amirlerini işaret etti. Sanık avukatları ise doğayı korumak için yapılan eylemleri provokasyon olarak değerlendirdi.

Artvin’in Hopa ilçesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğu 2011’de kente yaptığı ziyaret sırasında yaşanan polis saldırısında yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin açılan davanın 2’nci duruşması ikinci gününde devam ediyor.

Dönemin il ve ilçe emniyet müdürlerinin de aralarında bulunduğu 13 polisin “taksirle ölüme neden olmak” suçundan yargılandığı dava Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Duruşma salonunda Metin Lokumcu’nun ailesi ve avukatları ile sanık 9 polis ve avukatları hazır bulundu. Duruşmayı takip etmek için birçok kentten Trabzon’a gelen izleyiciler, salon boş olmasına rağmen adliye içerisine alınmadı.

‘Emri amir verir’

Duruşma, sanık polis İlhami Çalı’nın savunmasıyla başladı. Başbakanın mitingi için Kars’tan Hopa’ya takviye edildiklerini söyleyen Çalı, Lokumcu’nun öldüğü bölge ile görevli olduğu bölgelerin farklı olduğunu belirtti. Çalı, mahkeme başkanı ve müşteki avukatının olay gününe dair gösterdiği fotoğraflarda kendisinin bulunmadığını, gaz kullanmadığını, kullananları da tanımadığını ifade etti.

Müşteki avukatlardan Meriç Eyüboğlu’nun “Gazın kullanma kararını, ne kadar atacağına kim karar verir? Amir mi, gazcı mı?” sorusuna sanık Çalı, “Amir emri verir, grup dağılıncaya kadar atılabilir. Ona gazcı karar verir” şeklinde yanıt verdi.

Talimat çevik kuvvet amirinden

Daha sonra savunma yapan sanık polis Bayram Ali Kaş da olay günü Bayburt’tan Hopa’ya geldiğini aktardı. Yaşanan olayları uzaktan gördüğünü ifade eden Kaş, “Grup saldırısı üzerine gaz ve TOMA ile müdahale etti. Biz karşı taraftan görüyorduk. ‘Metin Lokumcu hastanede, haber bekliyoruz’ anonsu yaptılar, ortalık iyice karıştı. Ben de bu zamanda gaz kullandım. Talimatı yanlış hatırlamıyorsam Erzurum Çevik Kuvvet Amiri vermişti” dedi.

Doğayı savunmak provokasyonmuş

Savunma yapan sanık polis Mehmet Seyfettin Uzun ise olay zamanı Erzurum Çevik Kuvvet’te görevli olduğunu belirtti. O gün yaralandığı için gaz kullanmadığını belirten Uzun, “Gazı başka bir arkadaşıma devrettim. Gaz kullanmadım, sadece görev belgesinde gazcı olarak gözüküyordum. O dönem başımızda gelen çevik kuvvet müdür yardımcısı Erol Darcan’dı. Bizim bağlı bulunduğumuz tim içerisinde sevk ve idare talimatlarını amirimiz Erol Darcan veriyordu” diye belirtti.

Sanık avukatı ise yaptığı açıklamada Hopalıları suçlayarak “Doğaya, yeşile sahip çıkmak güzel ama Başbakanın geldiği gün bunun için eylem yapmak provoke değil mi? Sosyal medya şu an çok aktif orada her şey yapılabiliyor” ifadelerini kullandı.

 

HABER MERKEZİ