Macron ve Sea-Watch’tan Türkiye’ye ‘Libya’ suçlaması

Macron ve Sea-Watch’tan Türkiye’ye ‘Libya’ suçlaması

HABER MERKEZİ – Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Türk gemilerinin, Suriyeli paralı askerler eşliğinde Libya’ya girdiklerini gördük” dedi ve Türkiye hükümetini Berlin’deki anlaşmaya uymamakla suçladı. Ankara da Macron’u “gerçek dışı gündem yaratmakla” suçladı. Diğer yandan sivil toplum örgütü Sea-Watch, Türkiye’ye ait bir fırkateynin Akdeniz açıklarında kaçmaya çalışan mültecileri yakalayıp, Libya’ya teslim ettiğini belirtti.


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye ile ilgili sert bir açıklama yaptı.
Macron, Türkiye’nin Berlin’de düzenlenen Libya’daki durumun ele alındığı konferansta verdiği sözleri tutmadığını kaydetti.
“Geride bıraktığımız günlerde, geride bıraktığımız günlerde (!) Türk gemilerinin, Suriyeli paralı askerler eşliğinde Libya’ya girdiklerini gördük” iddiasında bulunan Macron, bunun Berlin’deki anlaşmanın açık ve ağır şekilde ihlali olduğunu belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye’nin Suriyeli paralı askerlerle Libya’ya girmesinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Berlin konferansında taahhüt ettiği tutumun tam aksi olduğunu sözlerine ekledi:

“Bu verilen sözü tutmamaktır, bu Libya’nın egemenliğine bir saldırıdır, bu tüm Avrupalıların ve Sahel Bölgesi’nde yaşayanların güvenliklerine bir saldırıdır. Bunu burada vurgulamak istiyorum.”

19 Ocak’ta Berlin’de düzenlenen konferansta 16 katılımcı ülke ve uluslararası organizasyon Libya’ya dışarıdan müdahale edilmemesi yönünde anlaşma sağlamıştı.
Bu kapsamda Libya’ya silah ve paralı asker gönderiminin durdurulması ve bir ‘barış sürecinin’ önünün açılması konusunda uzlaşılmıştı.
Türkiye, Libya iç savaşının taraflarından Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni destekliyor.

Ankara’dan yanıt

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’dan ise Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un suçlamalarına yanıt geldi.
Yazılı açıklamasında Macron’un Türkiye’ye yönelik “gerçek dışı iddialarla gündem yaratmaya çalıştığını” belirten Aksoy, Libya’da krizin başladığı 2011 yılından bu yana yaşanan sıkıntılarda esas sorumluluğun Fransa’da olduğunu savundu.
Aksoy, “Bu ülkenin Libya’daki doğal kaynaklar üzerinde söz sahibi olmak için Hafter’e koşulsuz destek verdiği bir sır değildir” diye ekledi.

Sea-Watch’dan da Türkiye’ye suçlama

Diğer yandan ise Akdeniz’de mültecileri kurtarma çalışmaları yürüten sivil toplum kuruluşu Sea-Watch, Türkiye’yi Libya açıklarında devletler hukukunu ihlal etmekle suçladı.
Sea-Watch, Türkiye donanmasına ait bir fırkateynin Akdeniz’in Libya açıklarında, mültecileri taşıyan teknedeki 30 kişiyi yakalayıp Libya Sahil Güvenlik yetkililerine teslim ettiğini öne sürdü.
Kuruluş, olayın örgüte ait “Moonbird” adlı keşif uçağıyla Salı günü tespit edildiğini belirtti.


Sea-Watch, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf olan Türkiye’nin bu şekilde “insan haklarını ağır şekilde ihlal ettiğini” vurguladı.

Carole Rackete

Sivil toplum örgütü Sea-Watch, 2015 yılından bu yana aynı adlı kurtarma gemileriyle Akdeniz üzerinden Avrupa’ya geçmeye çalışan mültecileri kurtarma çalışmaları yürütüyor.
Sea-Watch son olarak kaptanları Carola Rackete’nin İtalya’nın Lampedusa adasına ‘izinsiz’ olarak yaklaşması nedeniyle gözaltına alınmasıyla gündeme gelmişti.


Libya zirvesi: Silah ambargosuna uyulacak, ülkenin iç işlerine karışılmayacak

Erdoğan: Biz hep Libya’da askeri müdahalelerle çözüm alınamayacağını söylüyoruz


Karınca, DW Türkçe