Mahkeme Ordu’da kıyı dolgusunu durdurdu

Mahkeme Ordu’da kıyı dolgusunu durdurdu

Ordu’nun Altınordu ilçesinde büyükşehir belediyesi tarafından yapımına devam edilen Kıyı Dolgu projesinin yürütmesi mahkeme kararıyla durduruldu.

Ordu Altınordu İlçesi’nde Taşbaşı, Düz, Şarkiye, Bahçelievler, Akyazı ve Durugöl Mahallelerinde Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan ve bir bölümü bitirilen “Kıyı Düzenleme ve Rekreaktif Amaçlı Dolgu” projesi hakkında “Yürütmeyi Durdurma” kararı verildi.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) tarafından açılan davaya ilişkin derneğin itirazını kabul eden Ordu 1’inci İdare Mahkemesi projenin yürütmesini durdururken, davanın duruşması 21 Şubat tarihinde görülecek.

Proje durduruldu

Mahkeme kararında projeyle ilgili verilen “Çevresel Etki, Değerlendirmesi olumu kararı”nın bilimsel ve teknik açıdan değerlendirme yapılabilmesi için yeterli niteliklere haiz olmadığı belirtildi.

ÇED raporunun olumlu veya olumsuz etkileri tanımlayabilmek için yeterli veri tabanı oluşturmadığı belirtilen kararda, “Kent kültürü ve alan içindeki yaya sirkülasyonuna yönelik riskleri değerlendirmeği, kentle çok ilişkisi kurulmadan jeoloji mühendisliği ve şehir planlaması açısından yerinde olmayan ÇED olumlu kararında hukuka uygun bulunmadığı kararına varılmıştır. Çevresel ve ekonomik zararlara neden olacağından, uygulanması halinde telafisi güç zararlara doğurabileceği de açıktır. Bu nedenle dava sonuna kadar yürütmenin durdurulması karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

ORÇEV: Karar uygulansın

Konuya dair yazılı açıklama yapan ORÇEV, davanın devam etmesine rağmen doğaya telafisi mümkün olmayan zararlar verildiğini aktardı.

Açıklamada mahkeme kararının  büyükşehir belediyesine de ulaştığı belirtilerek, “Ancak oldu bittiye getirmemeleri için bugün mahkeme kararını belediyeye de ulaştırdık. Civil ve Melet Irmakları kenarlarında çalışmalar ve dolgular devam ediyor. Bu kararla birlikte çalışmalar durmalı, yoksa mahkeme kararına uyulmadığında suç işlemiş olacaklar. Kararın uygulanması için takipçi olacağız” ifadeleri kullanıldı.

HABER MERKEZİ