Mahkemeden örnek karar: Boşanan kadın çocuğuna kendi soyadını verebilir

Mahkemeden örnek karar: Boşanan kadın çocuğuna kendi soyadını verebilir

İstanbul’da evli olduğu erkekten boşanan ve eski soyadını alan kadın, velayeti kendisine verilen çocuğunun soyadının kendisiyle aynı olması için mahkemeye başvurdu. Kadın ve erkek arasındaki eşitliğe vurgu yapan mahkeme, kadının başvurusunu kabul etti.

İstanbul’da yaşayan M.S. isimli kadın, evli Z.S.’den boşandıktan sonra, eski soyadını aldı.

Kadın, velayeti kendisine verilen çocuğunun da babasının değil kendi soyadını alması için mahkemeye başvurdu.

Sabah’tan Arzu Kaya’nın haberine göre başvuruyu değerlendiren İstanbul Anadolu Aile Mahkemesi, örnek bir karara imza attı.

Soyadı Kanunu’na göre boşanan ailenin çocuklarının velayet annede olsa dahi babanın soyadını alacağını ancak kanunun ilgili maddesinde değişikliğe gidildiğini kaydeden mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararıyla kadın ile erkek arasındaki eşitliğin evlenme ve boşanma hallerinde de sağlanacağına, ayrımcılığın kaldırılacağına dair kararına atıfta bulundu.

Çocuğun velayetini alan tarafın soyadını belirleyebileceğinden kuşku duymamak gerekir. Velayet hakkı, ergin olmayan çocukların bakım ve gözetimine ilişkin haklar ile yükümlülükleri içeriyor olmakla, çocuğun soyadını seçme hakkının da velayet hakkının içinde değerlendirilmesi gerektiği tartışmaya konu edilmemelidir.

Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi’ne de atıf yapan mahkeme, sözleşmeye göre çocuk yetiştirilmesi ve büyütülmesinde anne ve babanın aile rolleri bakımından tam bir eşitliğin sağlanmasının taraf devletlerin yani Türkiye’nin yükümlülüğü olduğunu belirtti.

İlgili sözleşmede aile adını seçme, evlilik ve aile ilişkileri konusunda kadın ile erkek arasında tam bir eşitliğin sağlanması gibi yükümlülükler olduğu hatırlatıldı.

Aile birliğinin sürdürülmesi sırasında çocuğun menfaatleri gözetilerek onunla ilgili hak ve yetkileri anne ile babanın ortak kullandığını kaydeden mahkeme, boşanmayla birlikte hakimin velayeti verdiği eşin, çocuğun adını-soyadını belirleme hakkı da dahil olmak üzere velayetin bütün hak ve yetkilerini kullanabileceğini kabul etmek gerektiğini vurguladı.

Mahkeme kararında, “Velayeti anneye bırakılan çocuğun anneyle birlikte yaşadığı gözetilerek anneyle çocuğun soyadlarının aynı olmasının sosyal yaşam içinde ve haklarının kullanılmasında çocuğun menfaatine olduğu kabul edildi” ifadeleri kullanıldı.

Başvuruyu kabul eden mahkeme, kadının kendi soyadını çocuğuna vermesine hükmetti.

 

HABER MERKEZİ