MEB sorumlusundan ırkçı müdüre sahiplenme ve tehdit

MEB sorumlusundan ırkçı müdüre sahiplenme ve tehdit

Kürt öğrencilere “kanı bozuk vatan hainleri” diyen okul müdürü Ö.Ç.’nin soruşturmasını yürüten Batman Milli Eğitim Şube Müdürü Abdussamet Oral, şikayetçi olan 2 müdür yardımcısını ‘Sizi kimse kurtaramaz’ diye tehdit etti.

Batman merkeze bağlı Petrol Mahallesi’nde bulunan Petrol Anadolu Lisesi Müdürü Ö.Ç. hakkında öğrencilere ırkçı söylemlerde bulunduğu için idari soruşturma başlatıldı.

Daha önce MHP’nin Ülkü Ocakları’na üye olduğu belirtilen ve şu an Türk Eğitim Sen Şubesi Başkan Yardımcısı olan Müdür Ö.Ç., İstiklal Marşı’nın okunmasına eşlik etmediği iddiasıyla öğrencilere “Kanı bozuklar” diye hareket etti. Ö.Ç., daha sonra “Vatan hainleri” diyerek, öğrencileri saatlerce soğuk havada bekletti.

Ö.Ç.’nin ayrıca okulda kaloriferleri açmadığı, okul tuvaletlerini kapattığı ve sık sık öğrencileri azarladığı kaydedildi. Bunun üzerine öğrenci velilileri, Ö.Ç.’yle görüştü. Ö.Ç.’nin söz konusu görüşmede velileri “Okulu başınıza yıkarım” tehdidinde bulundu.

Velilerin şikayet edeceklerini belirtmesi üzerine “Vali benim arkadaşım” yanıtı veren Ö.Ç.’nin ayrıca bazı öğrencileri farklı gerekçelerle okuldan uzaklaştırdığı vurgulandı.

Başka yerde görevlendirildi

Öğrenci velileri ile iki okul müdür yardımcısının şikayeti doğrultusunda Batman Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Ö.Ç. hakkında idari soruşturma başlatıldı. Açılan soruşturma devam ederken Ö.Ç. Beşiri ilçesinde bulunan bir liseye geçici görevle müdür olarak atandı.

Ö.Ç.’nin görev yeri değiştirilirken, hakkında şikayette bulunan okul müdür yardımcıları ise Hasankeyf ve Kozluk ilçelerine gönderildi.

Görev yerleri değiştirilen müdür yardımcıları A. I. ile M. S. Petrol Lisesi’nde görevlerine devam ettikleri esnada okula gelen Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir Sen) üyesi, Milli Eğitim Bakanlığı Batman Şube Müdürü Abdussamet Oral iki öğretmeni tehdit etti.

‘Seni kimse kurtaramaz’

Kendini hükümetin “siyasi komiseri” olarak tanıtan Oral, şikayetçi müdür yardımcılarını şöyle tehdit etti:

Ben buraya resmi bir sıfatla gelmedim. Gayri resmi olarak buradayım, İl Milli Eğitim sorumlusu benim, neyin ne olacağına ben karar veririm. Soruları soracağım ve neşteri vuracağım. Siz kim oluyorsunuz da dilekçe veriyorsunuz. Dilekçe vermeden benim yanıma geleceksiniz. Bana bir bilgi vereceksiniz. Zaten arkadaşım hakkında bir yanlış yaptın. Benim kara listemdesin. Seni kimse kurtaramaz.

Şikayet edildi

Oral’ın tehditleri üzerine iki okul müdür yardımcısı hem savcılık hem de İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şikayette bulundu. Yaşananlara tepki gösteren Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Batman Şubesi Başkanı Nurettin Şimşek, tehdit edilen iki okul müdür yardımcısıyla dayanışma içinde olduklarını belirtti.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı