Meclis’te HDP’li Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması görüşülüyor: ‘Tarihsel suça ortak olmayın’

Meclis’te HDP’li Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması görüşülüyor: ‘Tarihsel suça ortak olmayın’

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığına dair konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’e “Bu tarihsel bir sorumluluktur. Bu tarihsel suça ortak olmayın” çağrısında bulundu.

HDP Grubu, Semra Güzel’in dokunulmazlığının görüşülmesi öncesinde Meclis’te protesto gösterisi düzenledi. “Semra Güzel irademizdir”, “Demokratik siyaset darbeye hayır”, “İrademe vekilime dokunma”, “Semra Güzel halkın iradesidir”, “Jin Jiyan Azadi” dövizleri ile Genel Kurula doğru yürüyüş gerçekleştirdi.  HDP milletvekillerinin tam kadroyla katıldığı yürüyüşte alkışlarla da protesto gerçekleştirildi. HDP tam kadro Genel Kurul’da yer aldı.

 Meclis’te HDP’liler sıralarına dövizler koydu

Meclis Genel Kurulu’nda Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri sıralarına “Semra Güzel irademizdir”, “Demokratik siyaset darbeye hayır”, “İrademe vekilime dokunma”, “Semra Güzel halkın iradesidir”, “Jin Jiyan Azadi” dövizleri konuldu.

Meclis İç Tüzük 60’a göre HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, söz aldı. Beştaş, “Post modern darbenin üzerinden bir gün geçti. Üzerinden geçen 25 yılda 28 Şubat’ı lanetleyenler, bu süreci devam ettirmekle yetinmedi. Yasama, yargı, yürütme tekelleşmesi denildi, gözyaşları döküldü. Büyük yalanlarını örtmek için bayrakları kullandılar” dedi.

 

 ‘Kürtlerin yüzyıllık hakları baskılanmaya çalışılıyor’

Bugün post-modern darbeler yerini AKP’nin siyasi tarzı darbelerin aldığını aktaran Beştaş, “Siyaseti ekonomiyi çökerten ve AKP ve MHP ittifakına hayır diyen herkes düşmanlaştırıldı. Kürt halkının, kadınlarının ve demokratik kamuoyu temsilcisi olan partimize dönük akıl almaz baskılar geliştirdi. Devletin politikaları devreye sokularak, Kürtlerin yüzyıllık hakları baskılanmaya çalışılıyor. Kürt düşmanlığı politikaları dünyanın herhangi bir yerinde nefes alan Kürtleri hedef aldı” dedi.

 ‘Mesele Kürtlerin, taleplerini savunan siyasi iradelere dönük düşmanlık’

Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılmasının tam da bu olduğuna dikkat çeken Beştaş, Kürtlerin iradesinin her fırsata çiğnenmesinin, Kürt düşmanlığını gösterdiğini dile getirdi. Beştaş, şunlara dikkat çekti:

“Mesela ne Semra Güzel ne Sebahat Tuncel ne İdris Balukken ne Figen Yüksekdağ, ne Gültan Kışanak değil. Kürtlerin, kadınların taleplerini savunan siyasi iradelere dönük düşmanlık meselesidir. Biz kez daha Meclis çatısı Kürt halkının, kadınların iradesine darbe vurdu. DEP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırıldığı günden bu yana kadınları demokrasiden yana tutum alanları siyaset dışına politikalarının dışına atmaya yetmedi. Muhalefet partileri iktidarı en sert şekilde eleştirirken, gelecek fezlekeye el kaldırarak bu hukuksuzluğa bir kez daha ortak olacak.”

‘Bu tarihsel suça ortak olmayın’

Refah Partisi Milletvekili Hasan Mezarcı’nın 1994’de dokunulmazlığının kaldırılması sırasında Erdal İnönü’nün verdiği şerhi okuyan Beştaş, “O günün sosyalist demokrat partisinden bugünün AKP’sine. Nereden nereye geldi. Bu Meclis bugün bir vekilinin, burada çok çalışan, kürsü kullanan bir vekilin, dokunulmazlık dosyasını görüşecek. Kıyasıyla birbiriyle mücadele eden partiler bir paydada bir araya geldi. Her grup evet oyu kullanacağını söyledi. Bu tarihsel bir sorumluluktur. Bu tarihsel suça ortak olmayın” çağrısında bulundu.

MHP: Kürt düşmanlığı ifadelerini özellikle reddediyorum

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, “Komisyon süreçlerinde tartışılmıştır. Her parti siyasi anlayışını ortaya koymuştur. Şu an yaşanan süreçlerin ve yahut teröre karşı tavrının bir etnik mezhebe tavır olarak gösterilmesini provokatif hata olarak görmekteyiz. Kürt düşmanlığı ifadelerini özellikle reddediyorum” dedi.

 ‘Kürtler siyaset dışına itiliyor’

Söz alan Beştaş, şu cevabı verdi:

“Benim herhangi bir provokasyon yapmak gibi bir tutumum olmayacağını Bülbül bilir. Biz savunma uzun yapılacağı için ayrıntılar açıklanacak. 1994’ten bu yana Kürt milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması tesadüf değildir. Kürt düşmanlığı vardır. Kürtler siyaset dışına itiliyor. Kürtlüğünü inkar edenler, iktidara biat edenler her yerde yer alabilirler. Semra Güzel kimdir. Diyarbakır milletvekilidir. Yüzbinlerce kişinin oyunu alan biridir. Sayın Bülbül buyursun Diyarbakır’a herhangi bir evin kapısını çalsın, Semra Güzel’in fotoğraflarına ne cevap veriyorlar, onları dinlesinler. Sonra yanıt versinler. Biz tüm milletvekillerine çağrı yaptık.”

 AKP’li Özkan’a HDP’lilerden tepki

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, “Malum ülkemizin barışını ve huzurunu tehdit eden bir terör örgütü var mıdır yok mudur?” sorusuna HDP’li milletvekilleri tepki gösterdi.

‘Çözüm sürecinde Taksim’den Kandil’e otobüsler gidiyordu’

Söz alan Beştaş, “Ben sayın Özkan’a yanıtlarımızı vereceğiz. Terör lügatına cevap vermekten yorulduk. Semra Güzel daha milletvekili değilken, bu fotoğraflar çekilmişti. Savcının elindeydi. Milletvekilimiz savunmasını samimi şekilde yaptı. Çözüm sürecinde Taksim’den Kandil’e otobüsler gidiyordu. Birileri oradan konuşuyor. Bu parlamentoda eğer herkesin bir şekilde bir yakını örgütte, cezaevinde ise gelin sonuçları konuşalım. Kaçak dövüşmeyin, Kürt düşmanıdırlar, özgürlük düşmanıdırlar, bu ülkeyi tek adam diktasına teslim ettiler” sözleriyle karşılık verdi.

Beştaş, “Onlar için vekil düşürmek çok kolay, kayyım atamak çok kolay. Bugün milyonlarca Kürdün seçtiği belediye başkanları yerine atadığı vali ve kaymakamlar oturuyor. Bize iradeden söz etmesin. Bize Roboski’yi, Ceylan Önkol’u, 10 Ekim faillerini anlatsın. Korudukları, yere göğe sığdıramadıkları IŞİD varya öldürüyor. Daha dün FETÖ’nün sözcülüğünü yapandan alacağımız ders yoktur” ifadelerini kullandı.

AKP’li Özkan, HDP Diyarbakır il binası önünde oturtulanları hatırlatması da HDP sıralarından tepkilerle karşılandı.

‘Darbeciler, mafyalarla aranıza mesafe koymayan sizsiniz’

Beştaş, “terör” lafıyla krimalize edildiklerini belirterek, şunları söyledi:

“15 Temmuz’un siyasi ayağı sizde, DAİŞ’in lojistik ayağı sizde, El Kaide sizde, mafyadan 10 bin dolar rüşvet alan sizde. Bu tabi bu en az olanlar. Darbeciler, mafyalarla aranıza mesafe koymayan sizsiniz. Diyarbakır annelerini ziyaret ettim, haberi de kendilerine gönderirim. Oradan polisin beni nasıl engellediğini danışman arkadaşlarım çekti. Bir dakika konuşma yaptım, Anadolu Ajansı çekti, talimat geldi, hemen görüntü yayından kaldırıldı. Orada oturduğunuz annelerin çocuklarını nasıl bombayla öldürdüğünüzü anlatın. Anneyi üç gün sonra taziyeye gönderdiniz. Emine Şenyaşar  yıllardır adalet arıyor. ‘Çocuklarım, eşim öldürüldü’ diyor, bütün partiler gitti iktidar partisi duymadı.”

Söz alan Özkan, bir kez daha Diyarbakır’da oturtulan aileler üzerinden hamasi sözler sarf etmesine HDP’li milletvekilleri tepki gösterdi.

Saruhan Oluç savunma yapıyor

Güzel hakkında hazırlanan iki fezlekenin Meclis Başkanvekili Celal Adan tarafından okunması ardından HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, savunma yapmak için kürsüye çıktı. Oluç, HDP’li Güzel yerine savunma yapıyor.