Meclis Genel Kurulu’nda Soylu gerginliği

Meclis Genel Kurulu’nda Soylu gerginliği

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Genel Kurul’daki konuşması partilerden tepki kaldı. Konuşmasının ana gündemi HDP olan Soylu’ya HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş yanıt verdi. Beştaş, “Sizin bütün suçlarınıza, saldırılarınıza, kumpaslarınıza, işkencelerinize rağmen tek bir saniye diz çökmedik” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda Sanayi ve Enerji ve Tabii Kaynakları, İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe görüşmelerinde İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu’nun konuşması ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu söz aldı.

Soylu’nun 3 dakikalık konuşması ardından kavga çıktı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Dervişoğlu’na dair Soylu, şunları söyledi: “ Ahlaklı siyasetten burada 20 dakika konuştunuz. Türkiye dört bir yanında terörle mücadele ediyor. Bir tek kelime sarf etmediniz. Ahlaklı olmayan siyaset belediyelerde tehdit ve şantajla bürokratları tehdit ettiğimi söylüyorsunuz. Ama HDP’nin, CHP’nin, PKK’nın şehir yapılanması içerisinde olduğu belediyeler de payandalık yaptığınızı ahlaklı siyasetinizle bağdaşlaştırmıyorsunuz. Bana bu imkanı verdiniz.”

Dervişoğlu’ndan Soylu’ya yanıt

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ise Soylu’ya “Ben her siz Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne teşrif ettiğinizde HDP ile ilgili kelam sarf etmek mecburiyetinde değilim, kusura bakmayın” sözleriyle yanıt verdi.

Beştaş: Kayyımların yaptığı hırsızlıkları anlatın

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da Soylu’nun mesaiye erken başladığını belirtti. Beştaş, Soylu’ya şöyle cevap verdi: “Burada binlerce defa kayyım atamalarının hukuksuzluk ve halk iradesinin hırsızlanması olduğunu anlattık. (…)Siz bize İçişleri Bakanı olarak bize kayyımların yaptığı hırsızlıkları, yolsuzlukları anlatın. Yaman hırsızın Mardin’de neden görevden alındığını anlatın. Türkiye kamuoyunu aydınlatın. Sizde iktidar partisinin milletvekilleri gibi sıkıştığınız zaman ‘terör’ sizi kurtaramaz. Artık bitti gelin gerçekleri konuşalım.”

‘Alçalınabilecek seviyenin en dibine inen şahsiyetsiniz’

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de şunları konuştu:  “İçişleri Bakanlığı bütçesi konuşuluyor. Grubunda Aksaray Valisi, Emniyet müdürü var. İçişleri Bakanlığı bütçesinde konuşmuyor. Selami Altınok nerede? Beyefendi kendi paçasını kurtarmak için basına servis ettiği metinde Selami Altınok gibi birini FETÖ ile suçlayacak kadar küçüldü de o yüzden burada yok.” Yerel seçimler döneminde Bakan Soylu’nun İstanbul ve Ankara’yı gezdiğini hatırlatan Özel, “‘CHP kazanırsa su faturalarını DHKP-C militanları dağıtacak’ dedi. Bugün Ankara’da evine su faturasını getiren her yaştan her siyasi görüşten erkekli-kadınlı namuslu insanları gören her Ankaralı sizin nasıl bir acımasızca yalan söyleyen, sadece siyasi çabayla alçalınabilecek seviyenin en dibine inen bir şahsiyet olduğunuzu her gün görüyor” dedi.

Kürsüye bir kez daha çıkan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, ilk konuşması ardından grubuna doğru giderken İçişleri Bakanı Soylu tarafından parmakla hedef alınarak, “Akşam göreceksin, başını öne eğerek, çıkacaksınız” dediğini söyledi. Soylu’nun sözlerine sert cevap veren Beştaş, şunları söyledi:

 “Halkların Demokratik Partisi olarak, milletvekilleri olarak, sizin bütün suçlarınıza, saldırılarınıza, kumpaslarınıza, işkencelerinize rağmen tek bir saniye diz çökmedik. Boyun eğmedik, teslim olmadık. Üstelik sizin o yönettiğiniz İçişleri teşkilatı var ya; davul sizin elinizde tokmak kimin elinde onu takdir edin. Emniyet, vali, kaymakam, yargı sizde oturup delil üretiyorsunuz, sahte delillerle bizler hakkında soruşturmalar açıyorsunuz. Sahte delillerle dava açıyorsunuz. Valilerinize talimat veriyorsunuz HDP’lilerin tüm etkinlikleri yasaklanıyor. Valiler doğrudan AKP’nin il başkanı olarak çalışıyor sizin sayenizde, sizin talimatınızla. Hukuku tamamen yerle bir ettiniz. Bu size yakışmıyor. Hukuk herkese eşit davranmalı. Halk iradesine saygı göstermeyi öğreneceksiniz.”

Genel Kurul MHP’li milletvekillerinin konuşmasıyla devam ediyor.

HABER MERKEZİ