Meksika’da iki ayda 5 gazeteci öldürüldü

Meksika’da iki ayda 5 gazeteci öldürüldü

Meksika’nın Oaxaca eyaletinde bir gazetecinin silahla vurularak öldürülmesiyle ülkede yılın ilk 2 ayında öldürülen gazeteci sayısı 5’e yükseldi.

Çevrimiçi haber sitesi Noticias Web’in yöneticisi Heber Lopez, eyalete bağlı liman kenti Salina Cruz’daki bir kayıt stüdyosundan ayrılırken saldırıya uğradı. Oaxaca Eyalet Savcısı Arturo Peimbert Calvo, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, cinayetle ilgili olduğu düşünülen iki şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi. Ülkede, yılın ilk 2 ayında öldürülen gazeteci sayısı Lopez’in öldürülmesiyle 5’e çıktı.

Ocak’ta da 3 gazeteci öldürülmüştü

Ülkede Ocak’ta da 3 gazeteci cinayeti işlenmişti. Tijuana kentinde 18 Ocak’ta foto muhabiri Margarito Martinez, evinin önünde aracında başından vurularak öldürülmüştü. Uluslararası medya kuruluşları için çalışan 49 yaşındaki Martinez’in, 10 yıldır üst düzey suç faaliyetlerini de içeren polis kaynakları ve raporları üzerine çalışmalar yaptığı belirtilmişti.

Geçtiğimiz yıl da 7 gazeteci öldürülmüştü. Gazeteciler açısından dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri sayılan Meksika’da, 2000’den bu yana öldürülen gazeteci sayısı 140’u geçti.

Gazetecilerin 47’si eski Cumhurbaşkanı Enrique Peña Nieto (2012-2018) döneminde öldürüldü. Şimdi Andrés Manuel López Obrador yönetimininde olan Meksika’da iki yılı aşkın bir sürede de 20 gazeteci öldürüldü. Sadece Veracruz’da 2011’den bu yana öldürülen gazeteci sayısı 26.

Gazeteci ve aktivistleri hedef alan cinayetlerin birçoğunun uyuşturucu kartelleri veya rüşvet alan yetkililer tarafından işlendiğine inanılırken cinayet vakalarının çok azı çözülebildi.

 

 

HABER MERKEZİ