Meme kanseri: Kadınlarda en sık rastlanan kanser, tarama yaptıranların sayısı ise düşük

Meme kanseri: Kadınlarda en sık rastlanan kanser, tarama yaptıranların sayısı ise düşük

HABER MERKEZİ – Sağlık Bakanlığı verilerine göre kadınlarda en sık rastlanan kanser türü meme kanseri. Ancak mamografi ile meme kanseri taraması yaptıran 50-69 yaş arası kadınların oranı yalnızca yüzde 33,3.


Sağlık Bakanlığı’na göre meme kanseri Türkiye için önemli bir halk sağlığı sorunu ve kadınlarda en sık rastlanan kanser.
Meme kanserini erken evrede teşhis edebilmek tarama yöntemleri kullanılıyor. Bakanlığa göre meme kanserinde ideal yöntem iki yılda bir uygulanacak mamografi ile tarama.
Ancak Türkiye’de mamografi taraması yaptıran kadınların oranı bir hayli düşük.
Avrupa Birliği İstatistik Kurumu’na (Eurostat) göre Türkiye’de 2017 yılı itibariyle son iki senede mamografi ile meme kanseri taraması yaptıran 50-69 yaş arası kadınların oranı yüzde 33,3.
Euronews’te yer alan habere göre bu da her üç kadından ikisinin tarama yaptırmadığı anlamına geliyor.
Avrupa ülkelerinde ise bu oran Türkiye’nin iki katı.
Avrupa ülkelerine bakıldığında ise en yüksek tarama oranı yüzde 82,1 ile Danimarka’da. Bu ülkeyi yüzde 81,9 ile Finlandiya; yüzde 78,2 ile Hollanda; yüzde 75,5 ile Norveç ve yüzde 75,1 ile Britanya takip ediyor.
Listede Türkiye’nin altında yer alan 4 ülke ise şöyle: Slovakya (yüzde 30,7), Bulgaristan (yüzde 20,6), Sırbistan (yüzde 10,3) ve Romanya (yüzde 0,2).