Merkel’den Erdoğan’a veda ziyareti

Merkel’den Erdoğan’a veda ziyareti

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Huber köşkünde bir araya geldi. Yapılan açıklamalarda mülteci sorunu, insan kaçakçılığı ve Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşların durumu öne çıktı.

Görevi devretmeye hazırlanan Almanya Başbakanı Angela Merkel, veda ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Huber Köşkü’nde bir araya geldi. Erdoğan ile Merkel görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.

Merkel’e tüm desteği için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İkili ilişkilerimizde zaman zaman sıkıntılı dönemler yaşasak da bunları aşmayı ve işbirliğimizi çok daha ileriye taşımayı başardık. 26 Eylül’de Almanya’da gerçekleştirilen seçim sonuçlarının Alman halkı için hayırlı olmasını diliyorum. Sayın Merkel ile yürüttüğümüz başarılı çalışmaların aynı şekilde devam etmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Sınır geçişleri konuşuldu

Merkel ise konuşmasında Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarına ve mültecilik konusuna dikkat çekti. Merkel, “Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarına da değindik, insan hakları konularına da değindik” dedi. Merkel, konuşmasında şunları dile getirdi:

Suriyeli mülteci ve göçmenler konusunda Türkiye çok önemli çalışmalara imza attı. Afganistan’a insani yardım konusunda da görüştük. BM ile birlikte Afganistan’da felaketler yaşanmaması için çalışmalıyız. Suriye’deki durum konusunda yoğun bir bilgi alışverişinde bulunduk. İdlib’deki durum da halen gergin. Libya konusunu ele aldık. Libya’dan yabancı güçlerin çekilmesi gerektiğini ifade ettim.
Almanya bir himayeci olarak burada çalışıyordu. İnsan kaçakçılığını engellemek istiyoruz.

‘Başkanlık sistemi düşünmüyoruz’

Almanya açısından başkanlık sistemi düşünmediklerini dile getiren Merkel, “Benim koalisyon ortaklarımla çalışmaktan mutlu olmadığım anlaşılmasın, Alman hükümetlerinin özelliği budur. Koalisyon bizim yapımıza uygundur, biz başkanlık sistemi düşünmüyoruz” dedi.

 

HABER MERKEZİ