Merkez Bankası’nın müdahaleleri sonuç vermedi: Dolarda yeni yükseliş

Merkez Bankası’nın müdahaleleri sonuç vermedi: Dolarda yeni yükseliş

TL’nin değer kaybı Merkez Bankası’nın müdahalelerine rağmen sürüyor. Dolar/TL kuru yeniden 14,60 seviyesinin üstüne çıktı.

Türk Lirası’nın döviz karşısındaki hızlı değer kaybı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) üst üste müdahalelerine rağmen sürüyor.

Dolar/TL kurunun 14 seviyesini görmemesi için Merkez Bankası’nın 4 defa döviz satımı yoluyla müdahalesi karşılık bulmadı. Net rezervi eksi 37,9 milyar dolar olan Merkez Bankası’nın son müdahalede piyasaya 2 buçuk milyar dolar sattığı belirtilmişti.

Bunun üzerine 15 liraya dayanan Dolar/TL kuru 14’ün altına çekilmişti. Ancak bu gerileyiş kısa sürdü. Dolar/TL kuru yeniden 14,60 seviyesinin üzerine çıktı.

Gözler faiz kararına çevrildi

Bu arada piyasalarda bugün Kasım ayına ilişkin bütçe verileri takip edilirken kapanış ardından ABD Merkez Bankası (Fed) kararı yön belirleyici olarak izlenecek.

Fed’in tahvil alımlarını daha erken durduracağını açıklaması, faiz oranlarını artırmaya başlayacağına işaret etmesi ve muhtemelen diğer başlıca merkez bankaları üzerinde de bu yönde baskı yaratması bekleniyor.

Türkiye’de de enflasyon artışı sürerken Merkez Bankası’nın yine de faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor. TÜİK’e göre üç yılın zirvesinde bulunan yüzde 21.31 seviyesindeki enflasyonun birkaç ay içinde daha da yükselmesi bekleniyor.

Bu yükselişe rağmen 17 Aralık’taki toplantıda yeni bir faiz indirimine daha gitmenin TL’nin değerini tarihi dip seviyelere düşürmesi bekleniyor.

HABER MERKEZİ