Metin Lokumcu davası 18 Şubat’a ertelendi

Metin Lokumcu davası 18 Şubat’a ertelendi

Artvin Hopa ilçesinde polis saldırısı sırasında yaşamını yitiren Metin Lokumcu davasının duruşması 18 Şubat’a ertelendi.  Avukat Meriç Eyüboğlu, “İki günün sonunda burada yargılananların yeterli olmadığını gördük. Burada amir pozisyonunda olanlar yargılanmıyor” dedi.

Artvin’in Hopa ilçesinde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğu 2011’de kente yaptığı ziyaret sırasında yaşanan polis saldırısında yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin açılan davanın dün başlayan duruşması ikinci gününde görüldü. Dönemin il ve ilçe emniyet müdürlerinin de aralarında bulunduğu 13 polisin “taksirle ölüme neden olmak” suçundan yargılandığı dava Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma salonunda Metin Lokumcu’nun ailesi ve avukatları hazır bulunurken sanık 9 polis de salonda yerini aldı.

‘Gaz kullandık’

Duruşma verilen aranın ardından sanık polis Sinan Eyüpoğlu’nun savunmasıyla başladı. Bayburt’tan Hopa’ya takviye olarak geldiklerini belirten Eyüpoğlu, olayları uzaktan izlediğini belirtti. 4-5 tane gaz kullandığını ifade eden Eyüpoğlu, “Ben Metin Lokumcu’yu hiç görmedim. O oradayken ben gaz kullanmadım” dedi. Sonrasında savunma yapan sanık polis Recep Aydın da Erzurum’dan takviye olarak geldiğini aktardı. Amirleri Erol Darcan’ın gaz kullanma talimatı verdiğini kaydeden Aydın, “Kaç tane gaz kullandığımı hatırlamıyorum. 10-15 sefer kullanmışımdır. İlk müdahaleyi yapan Erzurum ekibiydi. Ben de iş bankası bölümünde gaz kullandım” diye konuştu.

Ulaş Lokumcu: Sanıkların hangisi suçluysa yargılansın isterim

Sanıkların ardından Lokumcu ailesi adına konuşan Metin Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu ise şunları söyledi:

“Ben bu duruşmada beyanda bulunmak istemiyorum. Sanıklardan şikayetçiyim. Sanıkların hangisi suçluysa yargılansın isterim. Beni öyle bir baba yetiştirdi, suçsuz kimse yargılansın istemem. Bir sonraki duruşmada beyanda bulunmak istiyorum.”

Tutuklanmaları talep edildi

Ardından konuşan müşteki avukatı Meriç Eyüboğlu ise sanık ifadelerinin tamamlanmadığını belirtti. Temel taleplerinin duruşmaya gelmeyen Erol Darcan ve Taner Ballı’nın tutuklanması olduğunu aktaran Eyüpoğlu, diğer 2 sanık Muhsin Armağan ve Muhammet Ulaşlı’nın davaya katılımı için gereğinin yapılmasını talep etti. Sanık polis avukatları, ise sanıkların bir sonraki duruşmalarda vareste tutulması üzerine talepte bulundu.

Duruşma 18 Şubat’a ertelendi

Bunun üzerine kararını açıklayan mahkeme heyeti ise duruşmaya katılmayan sanıklar için bir sonraki duruşmaya katılmaya davetiye çıkarılmasına karar verdi. Bu celse ifadeleri alınan sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasına, gerektiğinde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanılmasına hükmeden heyet, duruşmayı 18 Şubat 2022’ye ertelendi.

‘Amir pozisyonunda olanlar yargılanmıyor’

Duruşma sonrası açıklama yapan avukat Meriç Eyüpoğlu, sanıkların sorulan tüm sorulara ‘bilmiyorum’ şeklinde cevap verdiğini söyledi. Verilen ifadelerde dönemin Hopa Kaymakamı Abdullah Aktaş’ın isminin geçtiğini vurgulayan Eyüpoğlu, şunları ifade etti:

“Zaten biz kendisiyle ilgili 2011’de şikayetçi olmuştuk. Metin Lokumcu’yu öldürenlerle ilgili şikayet dilekçemizde Aktaş’ta Artvin Valisi de vardı. 2 gün boyunca duruşmada dinledik. 7 ilden Hopa’ya görevlendirme yapan İçişleri Bakanlığıdır. Şikayet dilekçemizde İçişleri Bakanı da, ‘Ben geliyorum. Orada kimseyi istemiyor. Süpürün’ diyen dönemin Başbakanı da vardı. Ama bunlarla ilgili soruşturma izni verilmedi. Yapılan itirazlar reddedildi. İki günün sonunda burada yargılananların yeterli olmadığını gördük. Burada amir pozisyonunda olanlar yargılanmıyor.”

2017’de alınan bilirkişi raporunda gaz kullanan polislerin daha fazla olduğu yönündeki tespitine dikkati çeken Eyüpoğlu, savcılığa bununla ilgili bulundukları talebin de karşılıksız kaldığını aktardı.

‘Metin Lokumcu dosyası adaleti sağlayacak adımlardan birisi’

Ardından konuşan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de adalet istedikleri için duruşmaya katıldıklarını ve Metin Lokumcu dosyasının adaleti sağlayacak adımlardan birisi olduğunu belirtti. Açıklamada son olarak konuşan Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Diyar Rüknedin Çetedir ise kamu görevlilerinin işlediği suçlara yönelik cezasızlığın bitmesini istediklerini dile getirdi. Ülkenin her bölgesinde kamu görevlilerinin hak ihlallerine karıştığını vurgulayan Çetedir, Lokumcu davasında soruşturmanın etkin yürütülmediğini ama kovuşturma aşamasında bunun için mücadele edeceklerini vurguladı.

HABER MERKEZİ