Montrö Bildirisi’ne imza atan emekli amiraller için 12’şer yıl ceza isteniyor

Montrö Bildirisi’ne imza atan emekli amiraller için 12’şer yıl ceza isteniyor

103 emekli amiral tarafından geçtiğimiz Ekim ayında yayınlanan Montrö Bildirisi ile ilgili hazırlanan iddianame tamamlandı. Bildiriye imza atan amiraller için 12’şer yıl hapis cezası istendi.

103 emekli amiral tarafından geçtiğimiz Ekim ayı yayınlanan Montrö Bildirisi ile ilgili hazırlanan iddianame bugün tamamlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede emekli amiraller için “Devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçlamasıyla 12’şer yıl hapis cezası istendi.

4 Nisan 2021 tarihinde Türk Deniz Kuvvetleri’nden emekli olmuş 103 amiral tarafından yazılan mektupta, Türkiye’nin denizlerdeki politikalarına ilişkin çeşitli uyarılarda bulunuldu. Amirallerin bildirisinde Kanal İstanbul projesi ve Atatürk ilke ve devrimlerine ikaz ve atıfta bulunularak, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne uyulması istendi.

Emekli amirallerin hükümete yönelik bu uyarısı, hükümet üyeleri tarafından “darbe teşebbüsü” olarak değerlendirildi. Olayın ardından birçok amiral tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu olayla ilgili iddianameyi hazırladı. Savcılık tarafından düzenlenen iddianamede 103 emekli amiral hakkında “Devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçlamasıyla 12’şer yıl hapis cezası verilmesi talep edildi.

 

HABER MERKEZİ