Muhalefetin cumhurbaşkanı adaylığı tartışmaları somutlaşıyor

Muhalefetin cumhurbaşkanı adaylığı tartışmaları somutlaşıyor

Altı siyasi partinin cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili tavrı netleşmeye başlıyor. İYİ Parti’den sonra Saadet Partisi ve Demokrat Parti’den de CHP lideri Kılıçdaroğlu’na yeşil ışık yakıldığı belirtiyor. DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin ise farklı düşündüğü ifade ediliyor.

Altı muhalefet partisi genel başkanı yarın yuvarlak masa etrafında bir araya gelecek. Toplantıda cumhurbaşkanı adayı ismi tartışmak yerine iktidara gelinmesi durumunda izlenecek yol haritasının tartışılacağı belirtiliyor. Ancak diğer yandan isim konusundaki tartışmalar ve kulislere yansıyan bilgiler de artmaya başladı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun adaylığına sıcak baktığı iddiasının ardından başka muhalefet partilerinin adaylarının da benzer düşüncede olduğu ileri sürüldü.

Cumhuriyet gazetesinden Selda Güneysu’nun haberine göre Demokrat Parti (DP) ile Saadet Partisi’nden (SP) de CHP’ye destek geldi. DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin ise koalisyon önerisi getireceği belirtiliyor.

‘CHP’nin adayına destek vereceğiz’

DP’li yetkililer, “DP, Millet İttifakı’nı destekliyor. Güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasında olduğu gibi cumhurbaşkanı adaylığı noktasında da bizim ittifak kanadına güvenimiz tamdır. Ana muhalefet partisi CHP’dir. CHP’nin belirleyeceği bir isim ya da Sayın Kılıçdaroğlu’nun olası adaylığına DP de destek verecektir. Millet İttifakı’nın belirleyeceği aday her kim olursa olsun DP, Türk siyasetinin önünü açmak için elinden geleni yapacaktır” vurgusunda bulunuyor.

SP: Uzlaşı olmalı

SP kanadı da bu konuda Millet İttifakı bileşenleriyle “hemfikir olduğunu” belirtiyor. SP’nin en önemli önceliğinin Türkiye’nin normalleşmesi olduğunun altı çizilirken şu görüşler dillendiriliyor: “SP, daha önce güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasında olduğu gibi Millet İttifakı ile Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda da ‘uzlaşı’ içinde hareket edecektir. Dolayısıyla CHP’nin belirleyeceği bir ismin ya da Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmak istemesi normaldir. Her partinin tabii ki programı, hedefi vardır. Asgari ölçüde bazı isteklerden vazgeçmek, birlikteliklerin, uzlaşının gereğidir.”

Koalisyon talebini paylaşacaklar

DEVA ve Gelecek partili yetkililer ise bu konuda “SP ve DP’den farklı düşünüyor” 12 Şubat’ta altı muhalefet partisi liderinin bir araya geleceği anımsatılırken, her iki partinin de o masada “Altı parti arasında koalisyon kurulmasından yana görüşlerini hem CHP lideri Kemal Kılıçdoğlu’na hem de İYİ Parti lideri Meral Akşener’e açıklayacağı” ileri sürülüyor. DEVA ve Gelecek Partisi’nin “Millet İttifakı bileşenleri içinde olmak istemedikleri, 2023 seçimlerinde kendi parti adları ve amblemleriyle yer almayı amaçladıkları” iddia ediliyor.

 

HABER MERKEZİ