Muhalefetten ‘Öğretmenlik Kanun Teklifi’ne tepki: ‘Böyle meslek kanun teklifi hazırlanmaz’

Muhalefetten ‘Öğretmenlik Kanun Teklifi’ne tepki: ‘Böyle meslek kanun teklifi hazırlanmaz’

AKP’nin komisyona getirdiği 12 maddelik “Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi”ne tepki gösteren muhalefet, “Böyle meslek kanun teklifi hazırlanmaz” eleştirisinde bulundu.

AKP milletvekilleri tarafından getirilen Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi (ÖGMT) görüşmeleri Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşülüyor. AKP tarafından getirilen kanun teklifine ilişkin Sinop milletvekili Nazım Maviş, açıklamalarda bulundu. Kanun teklifinde 3600 ek gösterge, mesleğinin kariyer basamakları, aday öğretmenlik ve aday öğretmenlik sınavının kaldırılması, sözleşmeli öğretmenlerin can güvenliği ve sağlık özlüğü hususu bu çalışmalarda öne çıktığını öne süren Maviş, şunları söyledi:

“Teklifimizle birlikte öğretmenliği bir kariyer mesleği olarak tanımlıyoruz. Böylece, gelişim temelli bir sistem içerisinde adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenliğin hakları, görevleri ve sorumluluklarını netleştiriyoruz. Ayrıca, öğretmenlikte adaylık kaldırma sınavını artık kaldırıyoruz. Yine, öğretmenlikte on yılını doldurmuş öğretmenlerimize uzman öğretmenlik imkânını veriyoruz ve uzman öğretmenlerimize ilgili katsayı gereği maaşlarında 1.000 TL’nin üzerinde artış sağlayacak bir imkân sunuyoruz. Bu öğretmenlerimiz arasından yüksek lisans yapmış olanlar ise sınavdan muaf tutuluyor. Yine on yıl uzman öğretmen olarak çalışmış arkadaşlarımız, başöğretmenlikle ilgili eğitimlerini tamamlayıp sınavdan başarılı olmaları durumunda başöğretmen olacaklar ve yine ilgili katsayı çerçevesinde aldıkları maaşlarında da buna mütenasip bir artış olacak, doktora yapmış öğretmenlerimiz de bu sınavdan muaf olacak.”

 ‘Anayasaya aykırı’

AKP’li Maviş ardından CHP milletvekilleri tarafından verilen Anayasa’ya aykırılık önergesi görüşüldü. CHP Ankara Milletvekili ve komisyon üyesi Yıldırım Kaya, kanun teklifinin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti. Yıldırım, tarafından yapılan madde madde aykırılık tespitleri  yapıldı.

CHP’nin önergeleri reddedildi

Muhalefetin Anayasa’ya aykırılık üzerinden tartışma yürütülmesi önerisi ise AKP’li Komisyon Başkanı Emrullah İşler tarafından önerge denilerek, yapılan oylamada AKP ve MHP tarafından reddedildi. CHP tarafından verilen teklifin öğretmenlik mesleğiyle ilgili hususların tamamını kapsanması ve mevcut maddeleri üzerinde tadilat yapılması, bazı maddelerinin ise geri çekilmesi amacıyla iade edilmesi önergesi, teklifin tüm partilerin eşit şekilde temsil edileceği alt komisyona havale edilmesi, komisyonların kendilerine havale edilen kanun tekliflerini birlikte görüşülmesine dair önergeler AKP ve MHP tarafından reddedildi.

‘Sendikaları duymadınız mı?’

Kanun teklifinin geneli üzerine söz alan İYİ Parti milletvekili Şenol Sunat, “Bu teklif öğretmenler için tam bir hayal kırıklığı. Öğretmenlerin görüşlerini aldınız mı? Sendikaların, eğitim uzmanlarının, eğitim STK’lerinin görüşlerini aldınız mı? Bütün sendikalar, eğitim sendikaları birleşti bu konuda: ‘Böyle bir öğretmenlik meslek kanunu olmaz’ diye. Bunu duymadınız mı? Kulaklarınızın sağır olmaması gerekiyor” sözleriyle eleştirdi. 12 maddelik teklifi “sözde meslek kanunu” olarak tanımlayan Sunat, “Taslakta yönetmeliklere havale edilmiş de birçok konu var” dedi.

‘Mülakat kaldırılsın’

Teklifin 8’inci ve 11’inci maddesindeki 3600 ek göstergenin hem de kariyer basamaklarına ilişkin tazminat düzenlemesinin 2023 yılında yürürlüğe girmesinin ayrı bir garabet olduğunu da sözlerine ekleyen Sunat, “Teklifte açık olmayan diğer bir konu ise 3600 ek göstergenin başöğretmenlik kariyer basamağına bağlanıp bağlanamadığı konusu ki öğretmenler bunu da çok soruyor. 3600 ek göstergenin sadece 1’inci derecedeki öğretmenlere verilmesinin de büyük huzursuzluklara yol açacağını düşünüyorum. Öğretmenliğin kabul sürecinde mülakat sistemi mutlaka kaldırılmalıdır. Kamuoyundaki paylaşımlarda mülakatın liyakate göre değil biate yönelik olduğu kanaati hâkimdir” ifadelerini kullandı.

‘Yapılan yanlıştır’

Anayasa Mahkemesi’nin kısmen iptal ettiği ve uzun yıllardır yapılmayan hiyerarşik dizilime tabii tutan bir düzenlemenin de teklifte yer aldığını söyleyen CHP milletvekili Lale Karabıyık, “Buna göre öğretmenlik mesleğini adaylık, öğretmenlik, uzmanlık ve başöğretmenlik olarak da 4 rütbe grubuna ayırıyor. Taslakta, sözleşmeli öğretmenliği kalıcı hâle getiren bir madde. Bir de 3600 ek gösterge dışında 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’ndaki maddelerin aynısının kopyalanmış olduğunu görüyoruz.  Anayasa Mahkemesine götürülmesi gereken, Anayasa’ya aykırılıkları olan bir metni oldubittiye getirmeye çalışıyoruz. Lütfen bu yapılan yanlıştır, aslında büyük bir kitleye yapılan ayıptır” eleştirilerinde bulundu.

AYM’nin kararını hatırlattı

HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki de AYM tarafından daha önce iptal edilen kanuna dikkat çekti. “Eminim teklif sahipleri de bu karardan haberdardır ve eminim hepsi okumuştur, eminin hepsi hazırlanmıştır ama bizce bu teklifte hâlâ Anayasa’ya aykırılıklar devam ediyor” diyen Tiryaki, “Şimdi, bu kariyer basamakları meselesi 6’ncı maddede düzenleniyor, uzman öğretmenlik sınavına kimler girebilecek? Şimdi, bu uzman öğretmenlik eğitim programını kim düzenleyecek, ne zaman düzenleyecek, sadece on yılını tamamlamış olanlar mı bu sınava katılabilecek, katılacakları Bakanlık mı seçecek, ne kadar kontenjan ayrılacak, buna isteyen herkes girebilecek mi? 500 bin öğretmene eğitim mi vereceğim diyorsun? Türkiye’nin bütçesinin tamamımı ayırsan, bütün kaynaklarını ayırsan sen altı ayda bütün öğretmenlere veremezsin. Böyle bir şey yok yani” dedi.

‘Öğretmen adaylarına aylık kesme cezasına eleştiri’

“Nedir bu mesleki gelişim? Hizmet içi eğitimle mi olacak, nasıl olacak?” diye soran Tiryaki, “Hangi disiplin cezalarını alan kişilerin hangi görevlere getirilmeyeceğini kırk yıldır 657 sayılı Yasa düzenlemiş ve bunlar çok üst düzey kamu görevliliğidir; daire başkanlığı ve üstü, bölge ve il başkanlığı gibi, valilik ve büyükelçilik gibi görevlerdir. Aylıktan kesme ve üstü ceza alanların bu görevlere getirilemeyeceğini yasa düzenlemiş. Şimdi, siz, neredeyse öğretmenlik gibi bir mesleği büyükelçilik gibi, valilik gibi, bölge müdürlüğü gibi ‘Kademe ilerlemesini durdurma cezası alanları ben uzman öğretmen yapmayacağım’ diyeceksiniz. Yirmi yıllık öğretmen ki bu ülkede disiplin cezalarının nasıl verildiğini hepimiz biliyoruz” dedi.

AKP’li Zehra Taşkesenlioğlu Ban’ın “Validen mi üstündür bir öğretmen? Büyükelçiden mi üstün olabilir? Nasıl bunu söyleyebiliyorsunuz?” sözlerine Tiryaki, “Evet, evet, üstündür” diyerek, karşılık verdi.

‘Alt komisyona çekilsin’

Tiryaki, “Alan öğretmenleri, meslek öğretmenleri, sınıf öğretmenleri; bu öğretmen statüleri neden bu kanun teklifinde yok? Yani illa bunlar yönetmelikte mi düzenlenecek? Bunların hepsi… Bir meslek kanunu yapıyorsunuz, bu meslek kanununda ana branşları yazabilirsiniz. Müdür, müdür yardımcılığı, başyardımcılık, koordinatör müdür yardımcılığı, atölye ve laboratuvar şeflikleri niye bu kanun teklifinde yok? Öğretmenlerin görevleri neden bu kanun teklifinde yok? Yani bir yasa, meslek kanunu çıkaracaksınız ama görevlerini yönetmelikte mi düzenleyeceksiniz? Eğer gerçekten iyi bir öğretmenlik meslek kanunu yapacaksanız- zaman geç değil; teklif için bir alt komisyon oluşturalım, alt komisyonda bunu ayrıntılı biçimde tartışalım, çok daha iyi bir kanun yapılacağını düşünüyorum. Sadece 3600 ek gösterge getirmekse bunu çok daha iyi yapabilirdiniz, kendinizi de tartıştırmazdınız” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ