Nafakada devlet ödemeli formül tartışılıyor

Nafakada devlet ödemeli formül tartışılıyor

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan çalışmaya göre nafakanın evlilik süresi ile sınırlandırılması, devletin nafaka ödemeye devam etmesi ve nafakanın evlilik süresinin yarısı kadar süre ödenmesi seçenekleri üzerinde duruluyor.

Adalet Bakanlığı tarafından boşanma davalarında verilen ve “süresiz nafaka” olarak da adlandırılan “yoksulluk nafakası”na ilişkin yasal düzenleme çalışmasının yapıldığı öğrenildi.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre Adalet Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı düzenlemede, nafakanın evlilik süresiyle sınırlanması, bu süre sonunda nafaka almaya hak kazanan eşin iş bulamaması veya herhangi bir gelirinin olmaması halinde, devletin nafaka ödemeye devam etmesi formülü üzerinde duruluyor.

Adalet Bakanlığı konuya ilişkin çeşitli formüller üzerinde çalıştığı öğrenildi. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre yeni çalışmada, nafaka ödemek zorunda olan eşin, evlilik süresi kadar nafaka ödemesi, bu sürenin sonunda ise devlete nafaka ödeme yükümlülüğü getirilmesi formülü üzerinde duruluyor.

Nafakanın, evlilik süresinin yarısı kadar süre ödenmesi de bir başka seçenek.

Eğer evlilik süresi boyunca nafaka ödenmesine dönük formül benimsenirse, bir kişi örneğin 5 yıl evli kaldıysa, boşandığı eşe sadece bu süre boyunca nafaka ödemekle yükümlü olacak. Bu süre sonunda, nafaka alan eşin işsiz veya herhangi bir gelirinin olmaması halinde devlet nafaka ödemeyi sürdürecek. Henüz kesinleşmemekle birlikte Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kaynaklarından nafakanın karşılanması seçeneği üzerinde duruluyor.

Gelecek yıl konunun meclis gündemine geleceği belirtiliyor.

 

HABER MERKEZİ