NATO ve Rusya’dan karşılıklı tehditler: Bedeli ağır olur

NATO ve Rusya’dan karşılıklı tehditler: Bedeli ağır olur

Rusya’nın Ukrayna sınırına asker konuşlandırmasıyla başlayan gerilim yükseliyor. NATO cephesinden Rusya için “Ağır bedel ödemek zorunda” kalır açıklaması gelirken, Moskova’dan benzer bir yanıt geldi.

Ukrayna sınırındaki gerilim tırmanıyor. NATO dışişleri bakanları, Rusya’nın Ukrayna sınırına on binlerce asker yığdığı bir ortamda Letonya’nın başkenti Riga’da toplandı. NATO’nun doğu sınırındaki Belarus’un, Rusya’yla ortak tatbikat yapacağını duyurması da gerginliği daha da artırdı.

Bakanlar bu yığınağa ve Rusya’nın olası hamlelerine nasıl karşılık verileceğini masaya yatırırken diğer yandan da Moskova’ya, atacağı ters bir adımın sonuçlarının ciddi olacağı uyarısını gönderdiler.

Toplantı öncesinde bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Rusya’nın tırmandırıcı eylemleri, ABD açısından büyük endişe kaynağı. Saldırganlığın yenilenmesinin ciddi sonuçları olur” dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da benzer bir açıklama yaparak “Rusya ağır bir bedel ödemek zorunda kalır” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bu sonuçların siyasi ve ekonomik nitelikli olacağını belirtti.

Putin’den yanıt

Açıklamalara Moskova cephesinden de yanıt gecikmedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova’da düzenlenen “Rusya Çağırıyor” adlı etkinlikteki konuşmasında, Rusya’nın 2021’in başında da Ukrayna’ya saldırı hazırlığında olduğuna yönelik iddiaları hatırlatarak, Putin, “Ancak herhangi bir saldırı olmadı. NATO ile geçmişte neredeyse müttefiktik ancak tüm ricalarımıza rağmen sınırlarımıza doğru genişlemeye devam ettiler” dedi.

Polonya ve Romanya’ya fırlatma rampalarının konuşlandırıldığına işaret eden Putin, “Bu bizim için tehdittir” dedi. NATO’nun Ukrayna’ya da benzer sistemleri yerleştirilmesinin Rusya için sorun teşkil edeceğini vurgulayan Putin, “Ukrayna’ya saldırı sistemleri yerleştirilse Moskova’ya uçuş süresi 7 dakika olur. Eğer hipersonik silahlar yerleştirilirse uçuş süresi 5 dakika olur. Biz de bizi bu şekilde tehdit edenlere karşı bir şey geliştirilmeliyiz” diye konuştu.

Rusya’nın da hipersonik füze geliştirdiğine değinen Putin, “Bu tür tehditlerin yaratılması kırmızı çizgidir ama umarım durum buraya varmaz. Dünya toplumu için sağduyu ve sorumluluk duygusunun hakim olacağını umuyorum” sözlerini kullandı.

HABER MERKEZİ