Nesrin Nas: Demokratik bir zemin için üçüncü yola ihtiyaç var

Nesrin Nas: Demokratik bir zemin için üçüncü yola ihtiyaç var

HDP’nin çağrısıyla 8 partinin bir araya gelmesini değerlendiren siyasetçi Nesrin Nas, “Toplumun beklentisi tek adam rejimi ve eski rejimin restorasyonundaki bir tercihe ülkenin sıkıştırılmasının önlenmesi yönünde. Demokratik bir zemin oluşturması için üçüncü yola ihtiyaç var” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) çağrısıyla geçtiğimiz günlerde 8 sol sosyalist parti bir araya geldi. Siyasetçi ve ekonomist Prof. Dr. Nesrin Nas, 8 partinin buluşmasını Mezopotamya Ajansı’ndan Esra Solin Dal’a değerlendirdi.

Toplumsal, siyasal ve ekonomik sorunların giderek derinleştiği bir süreçte umudu büyütecek ve topluma güven verecek güçlü bir birliğe ihtiyaç olduğunu belirten Nas, “Mevcut baskı rejiminin, demokratik değişim ve dönüşümün önünü açabilir. Bu nedenle Türkiye’nin demokratik, sol, sosyalist ve devrimci güçlerinin geniş bir mücadele ortaklığı sağlaması önemlidir. Türkiye halklarının Cumhur ve Millet İttifakı dışında bir üçüncü yola ihtiyacı var. Çünkü her iki ittifak da İslamcı ve milliyetçi” dedi.

‘İki ittifak da sağda duruyor’

Cumhur İttifakı’nın aşırı sağda Millet İttifakı’nın ise daha ılımlı sağda durduğunu söyleyen Nas, üçüncü yolun önemine dikkat çekti.

Girişimin, demokrasinin önünü açacağını vurgulayan Nas, “Türkiye’de sadece etnik kimliğe dair değil, işçilerin, çalışanların, dar gelirlerin, gençlerin, kadınların sorunlarını siyasetin merkezine taşıyacaktır. Siyaseti özellikle de ekonomiyi teknik tartışmaların alanından çıkarıp insana yaklaştıracak bir ittifak olarak değerlendirmek mümkün” diye konuştu.

‘HDP’nin tutum belgesi belirleyici’

HDP’nin kamuoyuna deklere ettiği tutum belgesinin belirleyici bir yol haritası olduğunu belirten Nas, şunları dile getirdi:

Çok sayıda parti ve grupların oluşturduğu bu ittifakın Millet İttifakına nazaran daha kolay anlaşacaklarını düşünüyorum. Çünkü birlikte hareket edecekleri ortak bir zemin var. Ama bu görüşmeleri hızlandırarak daha somut ilkelere bağlamaları ve topluma da bir deklarasyon şeklinde duyurup bir an önce bu yola koyulmaları gerektiği kanısındayım. Ağırlıklı olarak da HDP’nin tutum belgesinin çok daha belirleyici bir yol haritası olduğunu düşünüyorum. Bu Türkiye açısında da belirleyici bir yol haritası ve demokrasinin önünü açacak bir bütün olarak görüyorum.

‘Daha kolay anlaşacaklardır’

HDP’nin Türkiye’nin kurumlarıyla, hukuki alt yapısıyla, devlet birey ilişkisiyle toplumun geniş kitlelerinin kendisini eşit yurttaş olarak hissetmesiyle tanımladığı tutum belgesinin çok önemli bir yol haritası olduğunu düşünüyorum. Muhtemelen bu çerçevede TİP, EMEP ve Halkevleri de kendi önceliğini koruyacaktır. Öncelikler konusunda çok da ayrıştıklarını düşünmüyorum. Bütün bu örgütlerin hepsi siyasete, devlete ve toplum açısından bakan, birey hakları, kolektif haklar konusunda çok kafa yormuş olan partilerdir. Bu nedenle anlaşmalarının Millet ittifakına nazaran daha kolay uzlaşacaklarını düşünüyorum.

‘Üçüncü yola ihtiyaç var’

Toplumun üçüncü bir yol beklentisi olduğunu sözlerine ekleyen Nas, “Toplumun beklentisi; tek adam rejimi ve eski rejimin restorasyonundaki bir tercihe ülkenin sıkıştırılmasının önlenmesi yönünde. Şu anda bir tek adam rejimi var onun karşısında parlamenter rejim geliyor ama o parlamenter rejimin eskiye dönüş anlamına gelmemesi ve yepyeni bir demokratik bir zemin oluşturması için üçüncü yola ihtiyaç vardır” şeklinde konuştu.

 

HABER MERKEZİ