Öğrencilerden artan kira fiyatlarına karşı kampanya

Öğrencilerden artan kira fiyatlarına karşı kampanya

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, asgari ücretin üzerine çıkan ev kiralarının öğrenciler için sıkıntı olmadığını savunarak, “5 bin TL kiraya merkezi bir yerde öğrenciler birleşip bir ev bulabilir” dedi.

Covid-19 salgını, Türkiye ekonomisi üzerinde etkisini giderek artırdı.

Ülkede açlık sınırı geçen yıl Temmuz’da 2 bin 407 lira, yoksulluk sınırı 7 bin 839 lira; 2021 Haziran’da açlık sınırı 2 bin 865 lira, yoksulluk sınırı 9 bin 332 liraydı.

Emekliden işçiye, işçiden öğrenciye varana kadar, yurttaşlar en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak durumda.

Pandemi nedeniyle uzun süredir kapalı tutulan okulların açılmaya başlamasıyla gerçek yoksul kendini öğrenciler arasında da göstermeye başladı.

Sosyal medya’da isyan eden öğrenciler, artan kiralar sebebiyle okula devam edemeyeceklerlerini belirtirken, aileler ise çocuklarını okutamadıklarından dolayı sitem ediyor.

İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir gibi büyükşehirlerde kira fiyatları asgari ücretin üzerine dayanırken, öğrenciler eve çıkmak yerine yurtlara yöneliyor. Ancak KYK çıkmayan öğrenciler, özel yurtların fahiş fiyatlarını ödeyebilecek durumda değil.

Kiralar için kampanya

Birçok öğrenci ve aileler bu duruma tepki göstererek, Change.org üzerinden ‘Kiralara üst sınır getirilsin’ kampanyası başlattı.

Kısa sürede 75 bin kişinin imzaladığı kampanyada şu açıklama yapıldı:

”Kiralık konut fiyatları son bir yılda çok hızlı bir yükselişe girdi. Pandemi koşullarında yaşamak git gide zorlaşırken, maaşlara yapılan zamlar enflasyon karşısında hızla erdi. Yurttaşlar büyük istihdam ve gelir kayıpları yaşarken başta İstanbul, İzmir, Eskişehir gibi büyükşehirler olmak üzere son birkaç aydır ortalama kiralar asgari ücret sınırlarına dayandı. Gün be gün artan kiraların temel gerekçesi konut kiralama ve satışının tamamen “serbest piyasanın insafına” bırakılmasıdır. Barınmanın kamusal bir hak olduğunu hatırlatıyoruz.”

Öğrenciler ve yurttaşlar bu kadar sorun ve stres altındayken, İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı’ndan akıl ve mantıkla izah edilemeyecek açıklama geldi.

‘3 kişi birleşip ev tutabilir’

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, Milliyet’ten Çiğdem Yılmaz’a konuşarak, İstanbul’da öğrenciler için sıkıntılar olduğunu görmediğini söyledi.

Aşa, hiçbir geliri olmayan öğrencilerin aylık 2 bin maliyetle eve çıkabileceğini savunarak, şunları söyledi:

”Merkezi yerlerde de, öğrenciler için ciddi sıkıntılar olduğunu görmüyorum. Aileler ve yeni evleneler çiftler için bir sıkıntı olduğunu söyleyebiliriz. Ama 3 kişi birleşip bir evi tutabilir. 5 bin TL kiraya merkezi bir yerde öğrenciler birleşip bir ev bulabilir. Su elektrik vs. bir öğrenciye maliyeti 2 bin TL’dir. Özel yurtlardan daha uygun.”

HABER MERKEZİ