Öğretmenin kremini kullanan sekiz çocuk disiplin kurulunda çapraz sorguya çekildi

Öğretmenin kremini kullanan sekiz çocuk disiplin kurulunda çapraz sorguya çekildi

Batman’da öğretmenin masasındaki el kremini kullandıkları iddiasıyla ilkokul öğrencisi sekiz çocuk hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. Pedagog veya rehber öğretmen olmaksızın çapraz sorguya çekilen öğrencilerden arkadaşlarını ispiyonlamaları istendi.

Haber: Hülya Emeç

Batman’ın Kozluk ilçesinde 7 Ekim günü Hürriyet Ortaokulu’nda sekizinci sınıfta okuyan sekiz öğrenci hakkında öğretmenin el kremini kullandıkları iddiasıyla disiplin soruşturması açıldı. Fen Bilgisi öğretmeninin “özel eşyalarını karıştırmak” iddiasıyla açılan soruşturmada bir skandala imza atıldı. Edinilen bilgilere göre teneffüs arasında öğretmen masasındaki şeffaf kalemlikteki kremi çıkaran bir öğrenci eline sürdü. Daha sonra yaşları 11 ile 13 arasında değişen yedi arkadaşı da kremden kullandı.

Sınıfa geldiğinde kremin kullanıldığını fark eden öğretmen çocuklara bunu kimin yaptığını sordu. Çocuklar “Öğretmenim sizin olduğunu bilmiyorduk. Masanın üzerinde duruyordu, biz de elimize sürdük. Özür dileriz. Size krem alıp, yaptığımız hatayı telafi etmek istiyoruz” demesine rağmen, Fen Bilgisi öğretmeni çocukların disipline gönderilmesini talep etti.

Bunun üzerine okul yönetimi sekiz öğrencinin ailesine şu mesajı attı: “Sayın veli, öğretmenin özel eşyasını karıştırmaktan dolayı velisi bulunduğunuz … bugün öğrenci davranışları değerlendirme kuruluna sevk edilmiştir. Bilginize.”

Bilgi almak isteyen velilere hakaret

Mesajı alan veliler, okula giderek okul müdürü ve Fen Bilgisi öğretmeni ile görüşmek ve detayları öğrenmek istedi. Fen Bilgisi öğretmeni öğrenci velilerini bilgilendirmek yerine hakaret ederek, okuldan gitmelerini istedi. Bunun üzerine başlayan tartışmada, okul müdürü ve Fen Bilgisi öğretmeni öğrencilerin velilerini polise şikayet etti.

Çapraz sorgu

Olayın yaşandığı gün öğrencilere eğitim vermeyen okul yönetimi, ertesi gün okulun Disiplin Kurulu’nda yer alan dört öğretmen tarafından sekiz öğrenci tek tek çapraz sorguya çekildi. Pedagog ya da rehber öğretmenin katılmadığı sorguda öğrencilere, “Arkadaşın senin adını verdi. Sen kremi çıkardın. Suçunu itiraf et. Ya da sen de başkasının ismini ver kendini kurtar” denilerek, ispiyonculuk veya arkadaşına iftira atmaları istendi.

‘Travmanın hesabını kim verecek?’

Çocuklarının bir krem yüzünden okulda rencide edildiğini ve yalana zorlandığını dile getiren öğrenci velileri, okul yönetiminin bilgilendirme yapmak yerine, sorunu derinleştirdiğini aktardı. Olayın yaşandığı 7 Ekim günü çocuklarının ders işlemediğini, çok sayıda öğretmenin sınıfa gelerek çocuklara bağırdığına dikkat çeken ismini vermek istemeyen bir veli şunları söyledi:

Çocuklarımızın eğitim hayatı bitirilmek isteniyor. 11 ile 13 yaşındaki çocuklara sadece bir krem için bunu yapmaları reva mı? Şeffaf bir kalemlikte duran bir el kreminin çocuklar tarafından kullanılmış olmasının bedeli bu kadar ağır olmamalıydı. Bunlar daha çocuk, onlara yaklaşırken bunu unutmamak gerekiyor. Kaldı ki çocuklar kimin kremi çıkardığını bile bilmiyorlar. Masanın üzerinde durduğunu dile getiriyor. Ama buna rağmen okulun disiplin kurulu çocukları isim vermeleri için zorluyorlar. Çocuklarımız okuldan ağlayarak eve geldiler ve okula gitmek istemiyor, okulu bırakmak istiyor. Çocuklarımızda oluşturdukları travmanın hesabını kim verecek?

‘Köle değiliz’

Bir krem için çocuklarına psikolojik şiddet uygulandığına dikkat çeken veli, sözlerine şöyle devam etti:

Müdürün attığı mesajdan sonra okula gittik. Bize herhangi bir bilgilendirme yapmadıkları gibi çocuklarımızı çapraz sorguya çekiyorlar. Çocuklarımızı korkutarak, yalan söylemeye zorluyorlar. Bir de bir çocuğun velisi bilgi almak istediği için gittiği okuldan çıkarılıyor ve polise şikayet ediliyor. Bizler çocukların velisiyiz, okul yönetiminin kölesi değiliz. Eğitim alsınlar diye gönderdiğimiz okullarda öğretmenlerin psikolojik baskısına maruz kalıp, azarlansın diye göndermiyoruz. Bizler de bir krem yüzünden çocuklarımızı bu hale getiren öğretmen ve ona destek çıkan müdürden şikayetçiyiz.

Konuyla ilgili telefonla görüştüğümüz okul yönetimi, iddialara ilişkin bilgi veremeyeceğini söyledi.

HABER MERKEZİ