Ölüm riskini yarıya indiren Covid-19 ilacı geliştirildi

Ölüm riskini yarıya indiren Covid-19 ilacı geliştirildi

ABD’de geliştirilen bir Covid-19 ilacının ölüm ve hastaneye kaldırılma riskini yarıya indirdiği bildirildi.

Klinik araştırmanın ön sonuçlarına göre “Molnupiravir” isimli ilaç, ağır Covid hastalarında hastaneye yatış veya ölüm riskini yaklaşık yarı yarıya azaltıyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre ilaç, yakın zamanda hastalık teşhisi konanlara günde iki kez verildi. ABD’li ilaç üreticisi Merck, sonuçları çok olumlu olduğunu için bağımsız gözlemcilerin deneme aşamasına erken son verilmesini istediğini söyledi.

Acil kullanım izni istenecek

Firma, gelecek iki hafta içinde ABD’de ilaç için acil kullanım izni başvurusunda bulunacağını açıkladı. Beyaz Saray Sağlık Danışmanı Dr. Anthony Fauci, sonuçların “çok iyi haber” olduğunu söyledi, ancak ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) verileri gözden geçirene kadar dikkatli olunması çağrısında bulundu.

İzin verilmesi halinde Molnupiravir, Covid-19 için ilk oral antiviral ilaç olacak. Başlangıçta grip tedavisi için geliştirilen hap, virüsün genetik kodunu bozarak vücuda yayılmasını önlemek için tasarlandı.

Covid-19’un sivri uçlu proteinlerini hedef alan çoğu Covid aşısının aksine bu tedavi yöntemi, virüsün kendisini kopyalamak için kullandığı bir enzimi hedef alıyor. İlaç firması Merck, ilaç ileride geliştikçe, virüsün yeni varyantlarına karşı eşit derecede etkili hale gelmesini beklediklerini kaydetti.

HABER MERKEZİ