Ordu kıyıları talandan kurtuldu

Ordu kıyıları talandan kurtuldu

Altınordu ilçesinde yapımı devam eden kıyı dolgu projesi için verilen “yürütmeli durdurma” kararının ardından, “ÇED olumlu” kararı da iptal edildi.

Ordu Altınordu ilçesinde Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı süren kıyı dolgu çalışmaları için verilen “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu” raporu hakkında açılan dava sonuçlandı. Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) tarafından açılan davada karar veren Ordu 1’inci İdare Mahkemesi “ÇED olumlu” kararını iptal etti.

Mahkeme kararında “Kıyı Düzenleme ve Rekreaktif Amaçlı Dolgu” projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “ÇED Olumlu Kararı’nın bilimsel ve teknik açıdan yeterli olmadığı belirtildi.

‘Rapor bütünlük sergilemiyor’

Kararda proje sonucu oluşacak yeni mekanın kentin mekansal yapısı öngürülmeden planlandığı kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:

Proje alanı ile etki alanının bir bütün olarak ele alınmadığı, bu iki alana yönelik üretilmesi beklenen veriler ya il geneli verilerinden derlendiği ya da sadece proje sınırları içerisinde bakıldığı anlaşılmıştır. Bu yönleriyle, ÇED Raporu’nun bütünlük sergilemediği, olumlu veya olumsuz etkileri tamamlayabilmek için yeterli veri tabanı oluşmadığı, kent kültürü ve alan içindeki yaya sirkülasyonuna yönelik riskleri değerlendirmediği görüldü. Kıyı bilimleri, ulaşım ve trafik planlama, jeoloji mühendisliği ve şehir planlama açısından yerinde olmayan dava konusu çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararında hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.

ORÇEV: 1 Mart’ta belediye önündeyiz

ORÇEV konuyla ilgili yaptığı açıklamada 3 yıl sonra da olsa davanın sonuçlandığını aktardı. OBB’ye karşı açtıkları davaları kazandıkları belirtilen açıklamada, “Önceki projelerine açtığımız davaların da lehimize sonuçlandığı düşünüldüğünde Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin projelerinin hukuka ve ekolojik standartlara uygun olmadığı anlaşılacaktır. Mahkeme, ekolojik yıkımı görüp yasa gereği kararını verdi. Bu önemli bir karar. Kıyı dolgu projesi, mahkeme devam ederken uygulama çalışmaları sürüyordu. Her gün zarar veriliyordu. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı ve hemen ardından kesin karar, Ordu’nun kıyılarının korunmasını sağladı” ifadeleri yer aldı.

ORÇEV ayrıca OBB’nin kararlara rağmen çalışmalarını sürdürmesinin Anayasal suç olduğunu belirterek, yurttaşları 1 Mart Salı günü saat 13.15’te OBB önünde yapacakları basın açıklamasına çağırdı.

 

HABER MERKEZİ