Osman Kavala: Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye yaptırımdan ben utanırım

Osman Kavala: Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye yaptırımdan ben utanırım

Yarın duruşması görülecek olan tutuklu iş insanı Osman Kavala, “Türkiye’nin kurucusu olduğu bir konsey tarafından cezalandırılmasından ben utanırım. Yaptırım kararından memnun olmam. Bu duruma getirmemeleri lazım” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yarın duruşması görülecek olan tutuklu iş insanı Osman Kavala ile Silivri Cezaevi’nde görüştü. Kavala, görüşmede yargılandığı davaya ve tutukluluk durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre mahkemenin daha önce kendisini beraat ettirdiğini fakat “onun” kafasında beraat edemediği için aynı delillerle yeni dava açıldığını belirten Kavala, iddianamesine ilişkin şunları kaydetti:

İddianamede, ‘Henri Barkey ile yoğun irtibatı var, bu da casus olduğunun kanıtıdır’ deniyor. Ama ‘Barkey üst düzey ve yetenekli bir casus olduğu için bu irtibatı somutlaştıramadık’ deniyor.

 

İki yerde somutlaştırılmış. Biri, benim büromun çatısında bir baz istasyonu var, Barkey de aynı gün aynı saat aralığında aynı baz istasyonundan yararlanmış. Ben büromdayım, o da muhtemelen İstiklal Caddesi’nde yürüyor. İstiklal Caddesi’nden geçenler benim büromun çatısındaki baz istasyonundan yararlanır. Buna yoğun irtibat deniyor.

 

Bir diğeri de ‘darbe sonrası Türkiye’yi kimlerin yöneteceğini belirlemek için yurtdışında toplantı yaptılar’ deniyor. Aynı iddianamede onun Almanya’da, benim Fransa’da ayrı ülkelerde olduğumuz da yazıyor ama buna da irtibat demişler.

‘Yaptırım kararından memnun olmam’

Avrupa Konseyi’nin yaptırım uygulaması halinde bu durumun Türkiye açısından çok vahim olacağını belirten Kavala, “Türkiye’nin kurucusu olduğu bir konsey tarafından cezalandırılmasından ben utanırım. Yaptırım kararından memnun olmam. Bu duruma getirmemeleri lazım. Bu konuyla ilgili Erdoğan ile Çavuşoğlu’nun basına yansıyan yaklaşımları arasında fark var. Avrupa Konseyi’nin yaptırımları dış müdahale olarak yorumlanamaz. Türkiye’nin kurucusu olduğu bir konseyin müdahalesi olarak bakmak lazım” ifadelerini kaydetti.

‘Elde kala kala ben kaldım’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı işaret ederek, “Amerika’ya, Rusya’ya, Almanya’ya, Fransa’ya bir şey söyleyemiyor. Elde kala kala dış güç olarak bir ben kaldım, bir de Soros kaldı” diyen Kavala, “Benimle de Sorosla da araları çok iyiydi. Bir hukuk devletinde bir davanın sanığı hakkında ülkeyi yönetenler en az 10 kez olumsuz beyanda bulunamaz. Bu süreçten, mahkemenin etkilenmeyeceği nasıl beklenebilir” değerlendirmesinde bulundu.

 

HABER MERKEZİ