‘Osman Kavala’ paylaşımı yapan büyükelçiler Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı

‘Osman Kavala’ paylaşımı yapan büyükelçiler Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı

İş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için ortak bir açıklama yapan ABD, Almanya ve Fransa’nın da aralarında olduğu 10 ülkenin Ankara büyükelçilikleri, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

ABD, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda’nın Ankara büyükelçileri, iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluğunun dördüncü yılı sebebiyle ortak bir açıklama yayımladı.

Kavala’nın serbest bırakılması için çağrı yapılan açıklamada şöyle denildi:

Bugün, Osman Kavala’nın tutukluluğunun başlamasının 4. yıl dönümü. Daha önce verilen beraat kararının ardından farklı davaların birleştirilmesi ve yeni davaların açılması yoluyla davasında süregelen gecikmeler, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve Türk yargı sisteminin şeffaflığına gölge düşürüyor.

Kanada, Fransa, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri büyükelçilikleri olarak birlikte, Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri ve iç hukukuyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz.

Açıklamanın ardından 10 ülkenin büyükelçisinin, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı belirtildi. AA’nın aktardığı habere göre büyükelçilerle bugün bir görüşme yapılacak.

Öte yandan büyükelçilerin çağrısına, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve bazı siyasilerden tepki geldi.