İstanbul Pendik’teki rehabilitasyon merkezinde darp sonucu kaburga kemikleri kırılan otizmli Sinan Gündoğdu’ya şiddet uygulayan bakımevi görevlisinin yargılandığı duruşma dün görüldü. Avukat Sedef Erken, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da dahil tüm sorumlular sanık koltuğunda olmalı” dedi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Pendik Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’nde şiddete maruz bırakılan otizmli Sinan Gündoğdu’nun yüksek ateş rahatsızlığı ile hastaneye kaldırıldığını ve burada kaburgalarının kırıldığını İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Kurucu Başkanı Avukat Sedef Erken duyurmuştu.
Kartal’daki İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmada bakımevi görevlisinin Sinan’ı ve tüm otizmli çocukları kontrol etmeye çalışırken kemerlerle gövdesine, medikal bantlarla da ellerini bağladıklarını itiraf ettiğini kaydeden avukat Erken, “Bu dosyada fail sadece para cezası alarak işin içinden sıyrılacakken, tutanaktaki ‘sabitleme yapılmıştır’ ifadesini bularak işin ciddiyetini ortaya koyduk” dedi ekledi: “Bu davada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da dahil tüm sorumlular sanık koltuğunda olmalı.”
Anne Öztürk: Bu mücadeleyi evladım için veriyorum
Dünkü duruşmada tekrar Adli Tıp’tan rapor alınmasına karar verildiğini belirten anne Ayfer Öztürk ise “Benim yavrum gözümün nuru. Bu mücadeleyi evladım için veriyorum, vermek zorundayım. Sinan’ın bende başka hiç kimsesi yok, o benim her şeyim. Sorumlular gereken cezayı alana kadar mücadele edeceğim” diye konuştu.
Sonraki duruşma 19 Ocak’ta
Duruşmada Sinan Gündoğdu’nun gördüğü zararın giderek artması sebebiyle yeniden rapor alınması ve bir sonraki duruşmanın 19 Ocak 2023 tarihine ertelenmesine karar verildi.
Ne olmuştu?
Ayfer Öztürk’ün mücadelesini ilk olarak 2016 yılında “Üç kişilik çaresizlik” başlığı ile yayımlanan bir haberde görüyoruz. O zaman 21 yaşında olan otizmli Sinan ve annesi Ayfer’in mücadelesi anlatılıyor bu haberde.
“İstanbul Mecidiyeköy’de apartmanların gölgesinde bir gecekondu”da yaşayan Ayfer Gündoğdu, hem otizmli oğlu Sinan Gündoğdu’ya hem de 89 yaşındaki Alzheimer hastası annesine bakıyor.
Otizmli Sinan, evde demir parmaklıklı bir kapının ardında yaşıyor. Ancak herhangi bir destek alamayan Ayfer Gündoğdu, bunu şöyle açıklıyor:
En sonunda evimin odasını kendine zarar vermeyeceği şekilde düzenleyeyim diye düşündüm. 5 yıl önce böyle demir parmaklık yaptım. Sürekli bu odada değil ama genelde burada. Ne kadar doğru, tartışılır. Bu manzara hoş değil biliyorum, ama çocuğumu yaşatmak için başka çarem yoktu.
“Dışarıda insanların ayrımcı laflarına, şiddetine maruz kalıyoruz” diyen Ayfer Gündoğdu ve Sinan hakkında yapılan paylaşımların ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, anneyi arayarak bilgi alıyor. Ardından aileyi üç sosyal hizmet uzmanı ziyarete geliyor.
Sosyal hizmet uzmanları Sinan’ın kuruma verilmesi önerisinde bulunuyor ancak anne Ayfer bunu kabul etmiyor. Oğlundan ayrılmadan eğitim ve rehabilitasyon desteğini istediğini belirtiyor. Sonra uzmanlar konuyla ilgili rapor hazırlayacaklarını söyleyerek evden ayrılıyor.
Bulduğum ilk bilgi 2016 yılında “Üç kişilik çaresizlik” başlığı ile yayımlanan bir haber. Burada o zaman 21 yaşında olan otizmli Sinan ve annesi Ayfer’in mücadelesi anlatılıyor.
'İstanbul, Mecidiyeköy’de apartmanların gölgesinde bir gecekondu'da yaşayan+https://t.co/xhOiq7aa74
— Esra Tokat (@tokatesraa) January 23, 2022
‘Çocuğun anneden alınması ne çocuğa ne de anneye yarar sağlar’
Avukat Sedef Erken de “Çocuğun anneden alınması, ne çocuğa ne anneye bir yarar sağlamaz” diyerek bu tedavi sürecinde annenin Sinan’ın yanında olması gerektiğini vurguluyor. Ancak 2017 yılında avukat Sedef Erkan, “Sinan’ın sağlıklı yaşam koşullarına kavuşması için uygun sağlık desteği verilmesi ve istikrarlı bir eğitim/destek süreci gerekiyor. Normalde İl Sosyal Hizmetler koordinatörlüğünde olmalı ama şu an için orada da bu vakaları çözecek bilgi birikimi maalesef bulunmuyor” diyerek bir bilgilendirmede bulunuyor. Buradan da anlıyoruz ki devlet Sinan’ın annesi ile bakım almasını sağlamıyor.
Sinan devlete bağlı bakımevine geçiyor
Ardından 2 yıl sonra, 2019 yılında “Varlıklı ailelerin çocukları otizmli olduğunda farklı oluyor” başlığı ile yapılan bu haberde avukat Sedef Erken’in de araya girmesiyle, Sinan’ın özel bir bakım evine yerleştirildiği görülüyor. Ancak Ayfer Gündoğdu aylık ücreti 15 bin liranın üzerinde olan bu kurumun Sinan’a çok iyi geldiğini söylüyor ama yardımlarla Sinan burada sadece 4 ay eğitim ve tedavi görebiliyor. Sonrasında ise devlete geçmek zorunda kalıyorlar. Bundan sonra olanlar ise tedavi değil resmen eziyet.
Bu arada 2019’da dönemin Avrupa Birliği Bakanı ve şu an AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü olan Ömer Çelik, 2019 yılında”Özel Eğitim İhtiyacı olan çocuklarımızın eğitiminde kesinlikle aksama olmayacaktır. Bir dışlamaya maruz kalmalarına izin verilmeyecek” diyor.
Bunun üzerine avukat Sedef Erken “Bugün ülkemizde daha böyle evinde bu durumda olan, bakım evlerinde uyutulup eli kolu bağlanan otizmli çocuklar var, bunlara dair çalışmalarımızı @IsOtGonDer ekibiyle gelip sizlerle paylaşmak istiyoruz” diyor. Peki dikkate alınıyor mu? Sanmam.
“Bunu bulamayanlar da var, şükredin”
Öte yandan otizmli Sinan’ın annesi ise “Devlet sadece bakım ücreti veriyor. Herhangi bir devlet kurumuna gidip derdimizi anlattığımızda, ‘E alıyorsunuz ya, buna şükredin, bunu bulamayanlar da var’ diyorlar” diyerek bakım ücretinin 2019 yılında aylık bin 300 TL olduğunu söylüyor.
“Varlıklı ailelerin çocukları otizmli olduğunda farklı oluyor, görüyorum çevremde. Ama ben ne yapabilirim ki o parayla? Faturaları mı ödeyeyim, yiyeceğini mi alayım, giyeceğini mi alayım, onu mu gezdireyim?” diyerek de sitem ediyor.
Devlet bakımevinde otizmlilere şiddet
2019 yılında Sinan devletin bakım evine geçmişti hatırlayalım. 2020’de yayımlanan bu haberde Sinan’ın ve bir başka otizmli bireyin şiddete maruz bırakıldığı ortaya çıkıyor. Anne Ayfer ise devlet bakımevlerinde bu şiddetin yaygın olduğunun altını çiziyor ve şu açıklamayı yapıyor: “Aylar önce başka bir çocuğa bir bakıcı şiddet uygulamış. O bakıcıya sadece bir ay maaş kesme cezası verilmiş. Şimdi benim çocuğuma uyguladılar. Çocuklarımızı ‘bakacağız’ diyerek bizden alıyorlar, onlar da bakamıyorlar. Çok endişeliyim…”
Ardından 2020’de yayımlanan başka haberde de yine otizmli kişiye uygulanan bu şiddetle karşılaşıyoruz: “Otizmli birey bakımevinde bahçeye bağlandı”
Sinan’ın kaburgalarının kırıldığı ortaya çıktı
Bu arada oğlunun maruz bırakıldığı şiddetin haberinde görüş verdiği için Ayfer Öztürk’ün (boşanmadan önce soyadı Gündoğdu) kurumdan arandığı ve veli görüşmelerinin bir süreliğine durdurulduğu söyleniyor.
Anne Ayfer otizmli oğlu Sinan Gündoğdu ile bir süre görüşemiyor. Yine yayınlanan bir başka haberde ise anne Ayfer Öztürk, Sinan’ın maruz bırakıldığı şiddet sonrası şiddetli epilepsi krizi geçirdiğini, kendisine ise saatler sonra haber verildiğini kaydediyor ve bakımevinin sorumsuz olduğunu ve kendisini bilgilendirmediğini söyleyen anne Ayfer Öztürk “Belki çocuğum hayatını kaybetti bunu bile bilmiyorum” diyor.
Ve aradan geçen bunca zamana rağmen bugün geldiğimiz noktada Sinan’ın ve bütün otizmlilerin bakım ve eğitim hizmetleri iyileştirilmesi gerekirken Sinan’ın kaburgalarının kırıldığı ortaya çıkıyor.