Özgür Gündem davası ertelendi

Özgür Gündem davası ertelendi

HABER MERKEZİ – Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni” kampanyasına katılan gazetecilerin yargılandığı dava, duruşmaya katılmayanların ifadesi alınmak üzere 4 Temmuz’a erteledi.

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılan Evrensel gazetesi yazarı İhsan Çaralan, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, gazeteciler Celal Başlangıç, Ertuğrul Mavioğlu, Fehim Işık, Öncü Akgül, Ömer Ağın ile Celalettin Can’ın yargılanmasına bugün Çağlayan’da bulunan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Duruşmaya, gazeteciler Celal Başlangıç ve Fehim Işık katılmadı.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada mahkeme heyeti tarafından mütalaa için söz verilen iddia makamı aynı dosya kapsamında yargılanan gazetenin Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya’nın dosyasının 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Özgür Gündem Ana Davası ile birleştirilmesini talep etti.

Mütalaa ardından mahkeme heyeti, dosya kapsamında savunması alınmayan sanıkların olduğunu belirterek, duruşmayı 4 Temmuz 2017 tarihine erteledi.

[irp posts=”21003″ name=”ÖZGÜR GÜNDEM DAVALARI | Beyza Üstün ve Murat Çelikkan’a ceza talebi”]

[irp posts=”20644″ name=”ÖZGÜR GÜNDEM DAVALARI | 12 gazeteciye toplam 111 yıl hapis talebi”]

Ne olmuştu?

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası 3 Mayıs 2016’da başladı. 7 Ağustos 2016’da sona erdi.

* Kampanyaya 56 kişi katıldı.

* Katılanlardan 50’sine soruşturma açıldı, soruşturma açılanlardan 36’sının dosyayı davaya dönüştü.

* Özgür Gündem soruşturması kapsamında tutuklanan 36 davanın hepsinde gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya tüm davalarda sanık.

* 36 Nöbetçi Yayın Yönetmeni’nden Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklanmış, 10 gün sonra serbest bırakılmışlardı.

* Önderoğlu, Korur-Fincancı ve Nesin’in davaları birleştirildi.

* Ragıp Duran ile Ayşe Düzkan’ın davaları birleştirildi.

* Hakkında soruşturma açılan 50 Nöbetçi Yayın Yönetmeni’nde 11’i hakkında takipsizlik kararı verildi.

* Deniz Türkali hakkındaki dava ise düştü.

* Şanar Yurdatapan ve İbrahim Bodur’un davaları karara bağlandı. Her iki yayın yönetmenini ayrı ayrı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 6/2. maddesinden hapisten 6 bin TL para cezasına; TMK 7’den 1 yıl 3 ay hapse mahkum etti.

* Özgür Gündem soruşturması kapsamında gazetenin Özgür Gündem Yayın Danışma Kurulu Üyeleri Necmiye Alpay ile Aslı Erdoğan da tutuklanmıştı. İki isim, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ile birlikte 29 Aralık 2016’da tahliye edildi. Özgür Gündem İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ise 3 Ocak’ta tutuklandı. Dava kapsamında Kızılkaya ile Sancılı hala tutuklu.

* Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede şüpheli sıfatıyla yer alan Özgür Gündem gazetesi yöneticileri ve çalışanlarından Kemal Sancılı, Aslı Erdoğan, İnan Kızılkaya, Zana Bilir Kaya, Ayşe Necmiye Alpay, Emire Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu ve Bilge Akut hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma”, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma”, “terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve 6,5 yıldan 17,5 yıla kadar hapis cezası istendi.


Bu haber dihaber ve bianet’ten derlenmiştir.