Pandemiden bu yana ilk kez yüz yüze: G20 Zirvesi başladı

Pandemiden bu yana ilk kez yüz yüze: G20 Zirvesi başladı

Corona virüsü salgınından bu yana ilk kez yüz yüze gerçekleştirilecek olan G20 Zirvesi, İtalya’da başladı.

İtalya’nın başkenti Roma’da 2 gün sürecek olan G20 Liderler Zirvesi başladı.

Pandeminin başlamasından bu yana ilk kez yüz yüze gerçekleştirilen zirveye, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin video üzerinden katılmayı tercih etti.

Zirvenin en önemli gündem maddeleri pandemi ve iklim değişikliği olacak.

Reuters’ın haberine göre G20 liderlerinin zirvede, iklim değişikliğinin varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu kabul etmesi bekleniyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Cuma günü zirve öncesinde yaptığı açıklamada dünyanın iklim felaketine doğru hızla ilerlediğini ve G20 ülkelerinin yoksul ülkelere daha fazla yardım etmesi gerektiğini söyledi.

Guterres, “Maalesef, gelişmekte olan ülkelere asıl mesaj şu: (Bedelini) ödeme vakti geldi çattı. Bütün iklim hedeflerimizin çok uzağındayız. Hızlanmamız lazım” dedi.

Guterres ayrıca gazetecilere yaptığı açıklamada ülkeler arasında “tehlikeli seviyede güvensizlik” olduğunu söyleyerek, G20 Zirvesi’nde bunun önüne geçilmesini umduğunu kaydetti.

Öte yandan zirveye katılmak üzere Roma’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmeler yapması da bekleniyor.