Pandomim sanatçısı Ferhat Kılıç: Asıl sahne sokaktır

Pandomim sanatçısı Ferhat Kılıç: Asıl sahne sokaktır

Pandomim sanatçısı Ferhat Kılıç, sanatını sokakta icra ettiği için polisler tarafından sık sık engellendiğini belirterek, “Her şeye ve herkese açık olduğu için asıl sahne, sokaktır” dedi.

Ankara Kızılay’dan Kurtuluş Parkı yönünde her gün pandomim (sözsüz oyun) sanatı yapanlardan biri olan Ferhat Kılıç (26), 9 yaşından beri dans ediyor. Kılıç, Ziya Gökalp Caddesi’nde müzik ve dansı harmanlıyor ve sözsün tiyatro yapıyor. Kılıç, son 4 yıldır sokakta gösteri yapmasının polisler tarafından engellendiğini söyledi.

 Sanata para cezası

“Sanatımı yapmama izin vermiyorlar” diye tepki gösteren Kılıç, çoğu kez karakola götürüp bekletildiği ve üstüne Kabahatler Kanunu kapsamında para cezası verildiğini ifade etti. Kılıç, “Bunun gibi zor durumlarla fazlasıyla karşılaşıyorum. Ama bu beni sanatımdan uzak tutmadı. Sanata böyle yaklaşılmamalı, baskı ve engellemeler kesinlikle yapılmamalı” diye konuştu.

 Herkese açık sanat

Kılıç, sanatla sokağın ayrılmaz olduğunu dile getirdi. “Sokak, sanattır; sanatın olduğu her yer de sokaktır. Sokakta güzellikler vardır” diyen Kılıç, paralı kapalı alan sanatı ile sokak sanatı arasındaki farkı şöyle açıkladı:

“Bir tiyatro salonuna gittiğin zaman parasını verirsin ve mecbur izlersin. Ama sokakta öyle bir mecburiyet söz konusu değildir. İstemeyebilirsin, izlemeyebilirsin, hiçbir şeye karşı bir mecburiyet söz konusu değildir. Tiyatro ya da başka bir sanatı istersen yargılaya da bilirsin. Sokak her şeye ve herkese açık olduğu için benim için asıl sahne sokaktır.”

 ‘Sanat yaşamı, insanları tanımamı ve hayatta tutunmamı sağladı’

Kaldırımda sanatını icra eden Kılıç’a çok büyük ilgi gösteriliyor. Yurttaşların hayranlıkla izlediği Kılıç, “Sanat yaşamı, insanları tanımamı ve hayatta tutunmamı sağladı. Sokakları tanıdım, sokakları buldum. Bu sanatım sürekli olsun diye de insanlar yardımda bulunuyor. İnsanlarda bir daha göreyim bir daha izleyeyim durumu söz konusu oluyor. Ben sokağa çıkamazsam para kazanamam ve sanatımı icra edemem. Eğer onu yapamazsam sahneye çıkarım. Sahneye çıkarsam da bu benim için sanat olmaz” diye konuştu.

 ‘Sanatla ilgilenilmemesi üzücü’

Toplumun sanatla ilgilenmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Kılıç, şunları söyledi:

“Hayatta sanatın hiçbir dalıyla ilgilenmeyen insanlar görüyorum. Bu durum fazlasıyla düşündürücü ve üzücü. İnsanların bazen hayranlıkla baktığını görüyorum. Ruhlarındaki heyecanı ve gözlerinin içindeki ışığı görmeniz lazım. Bunu anlatmaya kelimeler yetmiyor. Sanat tam da bu duygu, heyecan ve bilinmezliktir.”

(Kaynak: MA)