Papa’dan ‘Kiliselerde cinsel istismara’ dair açıklama: Acı ve utanç verici

Papa’dan ‘Kiliselerde cinsel istismara’ dair açıklama: Acı ve utanç verici

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Fransa’daki kiliselerde 1950’den bu yana 216 bin çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasından büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

Fransa Katolik Kilisesi tarafından görevlendirilen Kilisede Cinsel İstismar Bağımsız Komisyonu (CIASE) dün yayımladığı raporla, 1950’den bu yana 216 bin çocuğun din görevlilerin cinsel istismarına maruz kaldığını açıklamıştı.

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, Vatikan’da düzenlenen bir törende bu rapora da değinerek “Acı ve utanç verici” duyduğunu söyledi.

Papa, “Mağdurlara, yaşadıkları travma için üzüntümü, acımı ve utancımı, utancımızı sunuyorum. Kilise’nin çok uzun süre onları merkeze almaktan aciz kalmasının utancını” diye konuştu.

Bu sorunla yüzleşmenin zor ama gerekli bir sınav olduğunu söyleyen Papa, dini görevlileri benzer dramların yeniden yaşanmaması için çalışmaya çağırdı.

Papa, kilisenin “herkes için güvenli bir ev” olmasının sağlanmasını istedi.

Kilise gerekli tedbirleri almadı

Diğer taraftan, Katolik Kilisesi’nin cinsel istismar olaylarına karşı gerekli önlemleri almadığını vurgulayan Jean-March Sauve, bu kurumu sorumluluk almaya çağırdı.

2000’li yıllara kadar kiliselerde mağdur olan çocuklara karşı kayıtsız kalınmasına tepki gösteren Sauve, kiliselerdeki bazı yetkililerin de cinsel istismar olaylarına karşı sessiz kaldığını ve tepki göstermediğine dikkat çekti.

CIASE başkanı, Fransız toplumunda, ”5 milyon 500 bin kişinin çocukluğunda cinsel şiddete maruz kaldı” açıklamasında bulundu.

HABER MERKEZİ