Pervin Buldan: Halk geçim diyor, iktidar savaş diyor

Pervin Buldan: Halk geçim diyor, iktidar savaş diyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Suriye’de gerekeni yapacağız” sözlerine yanıt veren HDP’li Pervin Buldan, “Halk seçim diyor, iktidar savaş diyor. Halk geçim diyor, bunlar savaş diyor. Halk sizi de istemiyor savaş politikalarınızı da istemiyor” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında konuştu. HDP Grubu’na Suruç Aileleri İnisiyatifi, 10 Ekim Derneği Yöneticileri, İzmir Seyyar Satıcıları Derneği başkan ve yöneticileri ile atık kağıt toplama işçileri katıldı.

Sözlerine 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anarak başlayan Buldan, “Katliamın arkasındakileri çok iyi tanıyoruz. 5 Haziran’dan, Suruç’tan, Antep katliamından çok iyi biliyor ve tanıyoruz. Katillerin Ankara’ya kadar gelmesine göz yumanlar, izleyenler, bu katliamın baş sorumlularıdır” diye konuştu.

Kumpas davası açıldı

6-8 Ekim protestoları gerekçe gösterilerek partilerine kumpas davası açıldığını Söyleyen Buldan, “6-8 Ekim protestolarında büyük çoğunluğunu partililerimizin oluşturduğu onlarca insan, paramiliter güçlerce katledildi. Ne yaptılar? 6-8 Ekim ölümlerinden partimizi sorumlu tutmak için kumpas davası açtılar ve bu dava halen devam ediyor. İşte bu kumpasçılar aynı zamanda Suruç ve Gar’ın da mimarlarıdır” ifadelerini kullandı.

İnsanlık suçu işleniyor

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken Buldan, işkence ve kötü muamelenin korkunç boyutlara vardığını söyledi. Buldan, son dönemde verdiği kararlarla tartışma konusu haline gelen Adli Tıp Kurumu ve hasta tutuklularla ilgili şunları ifade etti:

Adli Tıp Kurumu hasta tutukluları bile bile ölüme terk eden bir kurum haline gelmiştir. Hasta tutsakların tahliye edilmemesi çok açık bir idam politikasıdır.

Diğer yandan tahliyesi gelen hükümlüler, çeşitli disiplin cezaları gerekçe gösterilerek, hukuk dışı bir biçimde cezaevinde tutuluyor. Adını açık ve net koyalım: Bu yaşananlar ağır bir insanlık suçudur. Tahliyeleri keyfi olarak durdurmak düşmanlık hukukudur. Kısacası zulümdür!

Kağıt toplayıcıları ülkenin yüz akıdır

Atık kağıt toplama işçilerinin son günlerde maruz kaldığı uygulamaları hatırlatan Buldan, işçilerin yanında olduklarını belirtti. Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kâğıt toplama işçilerine denetim adı altında her gün baskın düzenlenmekte, çekçeklerine ve topladıkları atıklara el konulmaktadır. İktidar, katı atık toplama işini yandaş şirketlere devrederek, bu alanı yeni bir rant alanına çevirmenin hazırlığını yapmaktadır.

İktidar çöpten geçinen kâğıt işçilerinin ekmeğine açıkça göz dikmiş durumdadır. İşçileri işsiz ve ekmeksiz bırakma politikasıdır bunun adı ve iktidar tam da bunu yapmaktadır.

Oysa sosyal devletin yapması gereken, bu emekçilerin çalışma koşullarını düzeltmek, katı atık toplayıcılığını güvenceli iş kapsamına almaktır. Bu emekçilerin sosyal haklarının tanınmasıdır.

Kâğıt toplayıcıları bu ülkenin onurudur, yüz akıdır. Çünkü onlar çalmıyorlar, çünkü onlar alınteriyle, emekleriyle kazanmaya çalışıyorlar.”

‘İktidarın bilimle sorunu var’

Boğaziçi Üniversitesi’nde devam eden protestolar ve barınma sorunu yaşayan öğrencilere değinen Buldan, iktidarın bilim ve eğitimle sorunu olduğunu söyledi.

Buldan, “Boğaziçi öğrencilerine saldırıyorlar, tutukluyorlar. Yetmiyor, Boğaziçi yerleşkesini ranta açmanın plan projesini yürütüyorlar. Evet, bu iktidarın eğitimle bir sorunu vardır. Öğrenciyle sorunu vardır. Akademiyle bir sorunu vardır. Bilimle sorunu var. Yazlık, kışlık saraylar yapacağınıza yurt yapsaydınız. Hiç merak etmeyin yurtsuz bıraktığınız öğrenciler sizi iktidardan gönderecektir” şeklinde konuştu.

‘Halk geçim diyor, bunlar savaş diyor’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Suriye’de gerekeni yapacağız” sözlerine yanıt veren Buldan, halkın geçim derdinde iktidarın ise savaş derdinde olduğunu söyledi. Buldan sözlerini şöyle sürdürdü:

Güç kaybettikçe savaşa sarılan bir iktidar var. ‘Suriye’de gerekeni yapacağız’ diyerek yine savaş çığırtkanlığına başladılar. Bu iktidar, her uluslararası arenada itilip kakıldığında pazarlık gücü elde etmek için savaşa sarılmakta. Ekonomi çökmüş, iktidar savaş diyor. Halk seçim diyor, iktidar savaş diyor. Halk geçim diyor, bunlar savaş diyor. Biz de diyoruz ki; halk sizi de istemiyor, savaş politikalarınızı da istemiyor.

‘Nihal Yalçın’a başarılar diliyorum’

18 yaşındaki İpek Er’e cinsel saldırıda bulunan faile dönük sözleri nedeniyle ceza alan Ezgi Mola ve Altın Portakal Film Festivali’nde ödül alan Nihal Yalçın’a da selam gönderen Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Fail erkek, yargı sayesinde serbestçe dolaşmaktadır. Peki, kime dava açılmakta, ceza verilmektedir? Sevgili Ezgi Mola, Sevgili Farah Zeynep Abdullah asla yalnız değildir. Buradan Sevgili Başak Demirtaş’a da selam ve sevgilerimizi gönderiyorum.

Sevgili Nihal Yalçın’ı da kadınlar adına tebrik etmek ediyorum. Bildiğiniz üzere ödül töreninde haddini aşan bir erkek zat, kadınların başarısını hazmedemeyen bulanık bir zihin, sevgili Yalçın’a saygısızlık yaptı. Sanat dünyasının yüz akı ve onuru olan sevgili Yalçın’a başarılar diliyorum. Yolun açık olsun.

 

HABER MERKEZİ