Pfizer FDA’ya başvuruyor: Aşımız 5-11 yaş için de güvenli

Pfizer FDA’ya başvuruyor: Aşımız 5-11 yaş için de güvenli

Aşılarının 5-11 yaş arasındaki çocuklar için de uygun olduğunu açıklayan Pfizer, FDA’dan acil kullanım yetkisi talep edeceklerini duyurdu.

ABD’li ilaç şirketi Pfizer, Almanya merkezli BioNTech ile birlikte geliştirdiği Covid-19 aşısına dair bir açıklama yaptı. Klinik deneylere göre aşılarının 5-11 yaş için de ‘güvenli ve koruyucu’ olduğu belirten Pfizer, bu grubun ’12 yaş ve üstündekilere uygulanandan daha düşük dozda aşılanması gerektiği’ kaydetti.

Sputnik’in aktardığı açıklamada, ‘5-11 yaşındakilerde, 16-25 yaşındakilerde daha önce gözlemlenenle eşleşen bağışıklık tepkisi oluştuğu, güvenlilik profilinin de genel olarak daha büyük yaş grubuyla karşılaştırılabilir olduğu’ aktarıldı.

Ellerindeki verileri ABD, AB ve diğer ülkelerin düzenleyici kurumlarına ‘mümkün olan en kısa sürede sunacaklarını’ söyleyen aşı ortaklığı, ABD’deki Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) 5-11 yaş grubu için acil kullanım yetkisi talep edeceklerini duyurdu.

Deney sonuçları bir ilk

BioNTech -Pfizer klinik deney sonuçları, 12 yaş altı çocuklar için türünün ilk örneği. 6-11 yaşındakiler için Moderna aşısının klinik deneyleri hala devam ediyor. Pfizer ve Moderna aşıları, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde 12 yaşın üzerindeki ergenlere ve yetişkinlere halihazırda uygulanıyor.

Çocukların Covid-19’u ağır geçirme riski altında olmadığı düşünülse de, çok bulaşıcı Delta varyantının daha ciddi vakalara yol açabileceğine dair endişeler var. Çocukları aşılamak, okulları açık tutmanın ve pandeminin sona ermesine yardımcı olmanın anahtarı olarak görülüyor.

The New York Times’a göre, FDA yetki verirse, ABD’de ekim sonuna dek milyonlarca küçük çocuğa Covid-19 aşısı yapılabilecek.

HABER MERKEZİ