Pfizer’dan ‘gerçek hayat denemesi’: Tüm kent aşılanacak

Pfizer’dan ‘gerçek hayat denemesi’: Tüm kent aşılanacak

Pfizer firması, aşının etkinliğini incelemek üzere yeni bir çalışma başlatacağını duyurdu. Buna göre Brezilya’daki  aşı karşıtlarının az olduğu bir kentte 12 yaşından büyük herkese Pfizer/BioNTech aşısı yapılacak.

Dünyanın ilk Covid-19 aşısını Alman BioNTech firmasıyla ortak geliştiren Amerikan ilaç ve biyoteknoloji firması  “Gerçek hayat denemesi” dediği bir yöntemle aşının etkinliğini ölçecek.

euronews’ın haberine göre firma Brezilya’nın Parana eyaletindeki 143 bin nüfuslu Toledo kentinde 12 yaş üstü herkesi aşılayacak.

Çalışma Brezilya Ulusal Aşılama Programı kapsamında yerel sağlık yetkilileri, bir hastane ve üniversite ile birlikte gerçekleştirilecek.

Pfizer, çalışmanın amacının Corona virüsünün yayılmasını “gerçek hayat senaryosunda” incelemek olduğunu açıkladı. Bu girişimin şirketin gelişmekte olan bir ülkenin işbirliği ile üstlendiği bu türdeki ilk ve tek çalışma olduğu belirtildi.

Aşı karşıtlarının az olduğu bir kent

Çalışmayı bir basın toplantısıyla duyuran Toledo Valisi Beto Lunitti “Biz bilime inanıyoruz ve Brezilya’da Covid-19’dan hayatını kaybeden 600 bine yakın kişinin yasını tutuyoruz” dedi.

Belediye halk sağlığı yetkililerinin verdiği bilgilere göre Toledo’da aşı karşıtlığı yok denecek kadar az.

Nüfusun yüzde 98’inin birinci doz aşısını yaptırdığı kentte genellikle Pfizer/BioNTech aşısı uygulandı. AstraZeneca ve Sinovac aşıları da kullanıldı. Kent nüfusunun yüzde 56’sı ise Covid-19’a karşı tam doz aşılandı.

Çalışmaya katılan Porto Alegre’deki Moinhos de Vento Hastanesi’nden araştırmacılar çalışmanın amacının aşının klinik deneylerde görülen etkinlik ve güvenliğinin gerçek hayatta da doğrulanması olarak açıkladı.

Araştırmacılar bu gözlemsel çalışmanın bir yıl gibi uzun vadede izleme imkanı sunarak aşının Covid-19 ve yeni virüs varyantlarına karşı ne kadar süre koruduğuna dair akıllardaki sorulara da cevap bulmaya yardımcı olacağını vurguladı.

Sinovac da benzer çalışma yapmıştı

Daha önce benzer bir çalışma Brezilya’nın önde gelen biyomedikal araştırma merkezlerinden Butantan Enstitüsü tarafından Sao Paolo eyaletindeki Serrana kentinde gerçekleştirildi. Buradaki denemelerde Çin’de üretilen Sinovac Biotech şirketinin geliştirdiği CoronaVac aşısı denendi.

Mayıs ayında açıklanan verilere göre kitlesel aşılamanın 45 bin 644 nüfuslu kentteki Covid-19’a bağlı ölüm oranı yüzde 95 azalttığı görüldü. Enstitünün çalışmayı genişleterek üçüncü dozun yapılmasını değerlendirdiği belirtiliyor.

HABER MERKEZİ