Polis zoruyla Türkçeleştirme: Somali Sofrası, Güzelyurt Sofrası oldu

Polis zoruyla Türkçeleştirme: Somali Sofrası, Güzelyurt Sofrası oldu

Ankara Kızılay’da Somalili esnaflara polisin “Tabelanız Türkçe olacak” baskısında bulunduğu öğrenildi. Esnaflar polislerin kendilerine “Sizi ten renginizden ayırt ediyoruz” dediklerini aktardı.

Ankara’nın Kızılay semtinde bulunan Somalili esnaf A.K. ve M.S., geçen yılın Ağustos ayından beri polislerin baskı ve tehditlerine maruz kaldıklarını belirttiler.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan iki mülteci, polis baskısı nedeniyle isimlerinin açık yazılmasından çekindi.

Polislerin 26 Kasım’da ev yemekleri yaptıkları işyerine gelerek tabelayı söktüklerini belirten A.K., iş yerine Türkçe isim koyulması konusunda baskıya uğradıklarını ifade etti.

İş yerinin tabelası söküldükten bir hafta sonra sokaktaki diğer iş yerlerine ait tabelaların da söküldüğünü kaydeden A.K., diğer iş yerlerin Türkçe isimler koyduklarını söyledi. A.K., tabela değiştirildikten sonra da esnafa yönelik baskının sürdüğünü belirterek, müşterilerinde bu durumdan rahatsız olduğunu dile getirdi.

Esnaflar baskı yüzünden “Somali Sofası” olan lokantanın ismini “Güzelyurt Sofrası yapmak zorunda kaldı.

Esnaf: Zorla işyerine girdiler

A.K., polislerin günde 2-3 defa iş yerine gelerek ruhsatlarına baktığını, ruhsatların eksiksiz olduğunu görünce kendilerine hakaret ettiklerini belirtti. Ağustos ayından bu yana her gün gelmeye başladıklarını ifade eden A.K., “Geçen hafta geldiklerinde ben artık bağırmaya başladım ve zorla girmeye çalıştılar. Sürekli kapıda durup bizi izliyorlar. Sözlü olarak taciz ediyorlar. Rengimizden ve kıyafetimizden dolayı ‘Sen ne biçimsin, neden böyle geziyorsun’ diye aşağılıyorlar. Hatta bir sivil polis bir kere bana ‘Sizin yüzünüzden kendi memleketimizde mülteci olduk’ diyerek sözlü taciz etti” şeklinde anlattı.

e-posta ile tehdit

Türkiye’de 11 yıldır yaşadığını aktaran A.K., iş yerini açtığından bu yana komşu oldukları esnaflarla hiçbir sorun yaşamadığını ifade etti. Polis baskınları başladığından bu yana birçok yere başvurduğunu söyleyen A.K., “Valiliğe, Somali Büyükelçiliğine, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve birçok yere başvurdum, hiçbirinden yanıt gelmedi. Valilik benim bilgilerimi ilçe emniyete vermiş. Sürekli dükkâna gelip hakaret eden polis bana e-postadan da yazdı. ‘Biz size ayrımcılık yapmıyoruz, sadece işimizi yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz’ şeklinde mesaj atıldı” diye aktardı.

Müşterilere gözaltı 

Olaylardan sonra birçok Somalilinin iş yerlerine Türkçe isim vermesine rağmen baskıların devam ettiğini kaydeden A.K., “Birçok Somalili arkadaşım dükkanını Türklere devredip ülkesine döndü. Bizde ne yapacağımızı bilmiyoruz, kimseyle uğraşmak istemiyoruz. Burada yasal bir şekilde yaşıyoruz. Her gün polis işyerine gelip beni ve müşterileri rahatsız ediyor. Polis bir kere dükkâna geldiğinde bu isimleri değiştirin Türkçe isimler koyun, ‘Türk yemekleri satın’ diye tehdit etti. Bizi Türkleştirmek istiyorlar. Dükkâna geldiklerine müşterileri de kimlik kontrolü yaptıktan sonra gözaltına alıyorlar” diye konuştu.

Aylardır sonuç alamadı

Sokakta da sürekli rahatsız edildiklerini ve polisin kimlik kontrolü yaptığını belirten A.K., şunları söyledi:

Beni sokak ortasında gözaltına alıyorlar. Tabelalarımız söküldüğünde itiraz ettiğim için polisler üstüme yürüdü, beni döveceklerdi. Sanki suç işlemişim gibi. Bu baskılardan dolayı dükkanımı Türk birine devrettim, baskılar devam ederse, ülkeden gitmek zorunda kalacağım. Bir yere kadar dayanabiliyorum. Aylardır uğraşıyorum sonuç alamadım.”

‘Burası Türkiye’

Ten renklerinden dolayı tehdit ve hakaretlere maruz kaldıklarını ifade eden M.S. ise “Bize neden bu şekilde davranıyorsunuz’ diye sorduğumda, ‘sadece sizi ayırt edebiliyoruz, diğerler mültecileri seçemiyoruz’ dedi bir polis. Dükkâna gelen bir polis, ‘Burası Türkiye. Kızılay bizim kalbimiz. Kalbimizde mülteci istemiyoruz, Türkleşeceksiniz’ dedi. Kızılay’da rahat gezemiyoruz, zaten her sokakta polis durduruyor bizi, tutuyorlar, kimliğimizle beraber tutup götürüyorlar. Açık açık bize burayı kapatıp gideceksiniz dediler” şeklinde konuştu.

M.S., şunları ekledi:

Etrafımızdaki Türk esnaflara böyle bir durum söz konusu değil. Bir keresinde zorla dükkâna girmeye çalıştıklarında, izin kâğıdı istediğimi söyledim. Polisin biri kulağıma eğilip ‘benim her yerden iznim var, git istediğin yere şikâyet et’ şeklinde tehdit etti. Şikâyet etsem ne olacak ki, hepsi aynı kimi kime şikâyet edeceğim.

Çevrede konuştuğumuz esnaflar ise Somalili esnaflarla iyi anlaştıklarını ve kimseye zararlarının olmadığını ifade etti.

HABER MERKEZİ