PTT Genel Müdürlüğü, deprem bölgesi illerindeki çalışanlarının 1 Mart’tan itibaren görev başına geçmesine ilişkin genelge hazırladı. PTT-Sen Genel Başkanı Süleyman Şen, bölgede çalışmak isteyen gönüllü personeller olduğunu belirterek, “Zorunlu hizmetlerin dışındaki hizmetlerin askıya alınıp, mobil araçlarla veya TIR’larda, binaların içine girilmeyecek şekilde çalışma şartları oluşturulmalı” dedi.
Maraş merkezli depremlerin ardından deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmaları ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken PTT Genel Müdürlüğü, kurum çalışanlarının 1 Mart’tan itibaren görev başına geçmesine ilişkin genelge yayımladı.
PTT Genel Müdürü Hakan Gültekin ve Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Tok imzasıyla deprem bölgesine gönderilen genelgede, “Hizmetlerimizin bölgede bulunan Mobil PTT işyerleri aracılığıyla yürütülmesi uygun görülmüştür” denildi.
Genelgeye göre depremden en çok etkilenen illerden olan Maraş, Adıyaman, Antep, Hatay ve Osmaniye’de PTT çalışanlarının, 1 Mart’a kadar idari izinli sayılacağı ve bu tarihten sonra iş başı yapmaları gerektiği belirtildi.
Depremzede PTT çalışanları ise böyle bir depremin ardından işbaşı yapılmasının beklenmesine tepki gösterdi.
Posta, Telefon ve Telekomünikasyon İşçileri Sendikası (PTT-Sen) Genel Başkanı Süleyman Şen, söz konusu genelgeye ve emekçilerin tepkilerine dair Gazete Karınca’ya konuştu.
‘Genelge daha önce hazırlanmıştı, bastırmalarla ertelendi’

“Genelge daha önce hazırlandı ve taşeron personelin 13 veya 14 Şubat’ta diğer personelin de 20 Şubat’ta dönmesi öngörülmüştü. Ancak sendikal bastırmalar sonucu 1 Mart’a ertelendi” diyen Şen, PTT çalışanlarının tepkisini şu şekilde aktardı:
PTT çalışanı arkadaşlarımız sosyal medyada seslerini duyurmaya çalışıyor. Bölgede yakınlarını kaybeden, evini kaybeden, çok sayıda arkadaşı enkaz altında olan çok fazla arkadaşımız var. Çalışmaya başlayacakların binaların güvenirliği ile ilgili kaygıları var. Sağlamlık raporları, dayanaklıkları ile ilgili de kaygıları var. Doğal olarak çalışmak istemiyorlar.
‘Zorunlu hizmetler dışındaki hizmetler durdurulmalı’
Gönderilen genelgeye dair tavırlarının çok net olduğunu ifade eden Şen, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
PTT Genel Müdürlüğü’ne de yazı gönderdik. Diretmeye devam edeceğiz. Bölge çalışanları için alınacak kadar inisiyatiflerin alınıp, ücretli izin ya da idari izin şeklinde devam etmeleri gerekmektedir. Zorunlu hizmetlerin dışındaki hizmetlerin askıya alınıp mobil araçlarla veya TIR’larda, binaların içine girilmeyecek şekilde çalışma şartları oluşturulmalı. Asgari personelle sürecin sürdürülmesi gerekmekte. Zaten, Türkiye’nin dört bir yanından bölgede çalışmak isteyen arkadaşlarımız var. Hizmetler bu şekilde sağlanabilir.
Şen son olarak, “İlk ertelemeden beri diğer sendikalarla, özellikle de KESK Haber-Sen ile ortak bir ısrar içindeyiz. 1 Mart’a ertelendi. Şimdi de bastırmaya devam ediyoruz. Engellenmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.
CHP’li Antmen: PTT emekçileri gözetmiyor
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de karara tepki göstererek “Deprem bölgesindeyim. Her tarafı gördüm. Çoğu PTT binası kullanılamaz halde” dedi ve ekledi:
Deprem bölgelerine de ayrımcılık yapılmış. Beş il 1 Mart’a kadar idari izinli sayılırken diğer altı ile bu izin verilmemiş. PTT hizmet vermek zorunda ama emekçileri gözetmiyorlar. Deprem bölgesinde zarar gören, kayıpları olan, evini kaybeden emekçileri sıkıştıracaklarına yeni personel almaları gerekiyor. Mobil birimlerin kurulumu tamamlanmış değil. Düzeltilen bina daha yok, konteyner yok, sokakta kalan bu insanlara gel çalış demek abes. Pek çok yer yıkıldı, posta hizmetlerini götürmek de çok mümkün değil.