Rant uğruna teşvik edilen katliam: Avcılık

Rant uğruna teşvik edilen katliam: Avcılık

20. yüzyılda dünya çapında devlet teşvikiyle yoğun avcılık sonucu; Tasmanya kaplanı, Passenger Pigeon olarak bilinen Göçmen Güvercin ve Sumatra Orangutanları dahil birçok hayvan türünün nesli yok oldu.

Yaklaşık 4 bininin endemik olduğu 19 bin omurgasız türe ve 70’i balıklar olmak üzere yaklaşık 100’ünün endemik olduğu en az bin 500 omurgalı türe ev sahipliği yapan Türkiye, Birleşmiş Milletler’in “tehdit altındaki memeli türleri ülke sıralaması” 2018 raporuna göre 192 ülke arasında 47. sırada. Türkiye listede; Şili, Bolivya, Gana ve Sierra Leone gibi ülkelerle yarışır halde.

Çeşitli STK’lar ve barolar tarafından yapılan araştırmalara göre; 2018-2019 av sezonunda en az 4 bin 255 yaban hayvanı avcılar tarafından öldürüldü.

Koyulan sözde kurallar dışında avlananlar da var. Bizler de avcılığı, avcılığın teşvik edilmesini ve avcılığa karşı verilen mücadeleyi; Hayvanlara Adalet Derneği’nden Avukat Barış Karlı, Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nden Hacer Gizem Karataş ve Vegan Derneği’nden Öykü Yağcı ile konuştuk.