Roboski’de katledilenler anıldı: Adalet sözü tutulmadı

Roboski’de katledilenler anıldı: Adalet sözü tutulmadı

Roboski katliamında yaşamını yitirenler mezarları başında anıldı. Anmada konuşan TBB Başkanı Erinç Sağkan, “Gönül isterdi ki bugün buraya karanfillerle değil, adaletle gelelim” dedi.

Şırnak’ın Uludere ilçesinin Roboski köyünde 28 Aralık 2011’de TSK’ye ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu katledilen 19’u çocuk 34 kişi, köyde bulunan Roboskî Mezarlığı’nda anıldı. Roboskili aileler, anma öncesi katledilen çocuklarının fotoğraflarıyla mezarlığa yürüdü.

Aileler ile DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve HDP Sözcüsü Ebru Günay, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Nazmi Erinç Sağkan, bölge baro başkanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı anmada, kitlesel açıklama yapıldı. Anmada, “Unutmadık, unutturmayacağız, hesap soracağız” yazılı pankart açıldı.

‘Mızrak artık çuvala sığmıyor’

Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, katledilenlerin geleceğe dair umutları olduğunu ancak umutların yok edildiğini söyledi. Dilsiz, Ahmet Arif’in 33 Kurşun şiirini hatırlatarak, “Roboskili aileler 10 yıldır ciddi hak ihlallerine maruz kaldı. İşkence gördüler, tutuklandılar. Bu süreçte zaman zaman onları yalnız bıraktık, hak ettikleri şekilde onları sahiplenmedik. Bu hak mücadelesi sürecinde, bu sürecin akamete uğratılmasında hepimizin payı var. Biz Şırnak Barosu olarak bu süreç içerisinde özeleştirimizi veriyoruz. Ancak şunu özellikle dile getirmek gerekiyor, artık mızrak çuvala sığmıyor. 100 yıl da geçse bu katliamın failleri yargı önüne çıkarılmadığı, hak ettikleri cezayı almadıkları sürece biz bu mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

TBB: Mücadele edeceğiz

“Gönül isterdi ki bugün buraya karanfillerle değil, adaletle gelelim” diyerek konuşmasına başlayan TBB Başkanı Erinç Sağkan, sözlerine şöyle devam etti:

Aradan geçen 10 yıldan sonra bu işin sorumluları, bağımsız ve tarafsız yargı önünde hesap vermiş, ailelerin yaraları sarılmış, biz de acıyı paylaşmaya gelmiş olsaydık. Ancak ne yazık ki 19’u çocuk 34 insanımızın yaşamını kaybettiği bu menfur olaya ilişkin etkin bir soruşturma, kovuşturma süreci yürütülmediği gibi, tek bir yetkilinin hesap vermek üzere yargı makamı önünde çıkarılmadı. O yüzden bugün burada ailelerin acılarını paylaşmanın dışında bir şeyler yapmak gerekiyor. 34 insanımız 10 yıl önce katledildi. Yaraları sarmanın yolu hukuku işletmektir. Adaleti tesis etmediğiniz zaman kanayan yarayı durduramazsınız. TBB olarak bundan sonra Roboski’de yaşanan bu olayın gerçek şekilde ortaya çıkması için, adaletin tesis edilmesi için, annelerin gözyaşının bir nebze durması için mücadele edeceğiz.

‘Kimse sözünde durmadı’

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, dosyanın faillerinin devlet kayıtlarında saklı olduğunu belirterek, “Yüz yıldır bu ülkede bir Kürt meselesi var. Kürtlere yönelik bir hukuk, adalet sorunu var. Yıllardır haklarımıza kavuşmadığımız gibi mevcut hukuk sisteminde adil bir yargılama da görmedik. Bütün katliamlarda, suikastlerde ilk söylenen, aydınlatılacağı sözü oldu. Ancak hiç kimse sözünde durmadı. Aynı cezasızlık politikası devam etti. Helalleşmekten bahsediliyor. Roboski’ye adalet gelmediği sürece, Roboskililerle helalleşmediniz sürece, bu ülkede insan haklarına saygılı bir sistem inşa edilemez. Bu köye adalet gelmeli” şeklinde konuştu.

‘Annelerimiz hala yasta’

Ferhat Encü de katliamın üzerinden geçen 10 yılda acılarını da taleplerini de defalarca açıkladıklarını ancak adaletin sağlanmadığını söyledi. “Annelerimiz hala yasta, siyahlar giyiyor” diyen Encü, “Bu katliamın bilinçli işlendiği bir yerde, hukuk faciası Roboskili aileler açısından kabul edilemez. Bir yandan bunlar yaşanırken, diğer yandan Roboskili aileler yargılanıyor, baskı altına alınmaya çalışılıyor” dedi.

Konuşmaların ardından katledilenlerin mezarları başında dualar okundu. Anma, mezarlara karanfil bırakılmasıyla sona erdi.

 

HABER MERKEZİ