RTÜK’ün 2021 bilançosu: ‘İktidarı eleştiren kanallara 21 milyon 500 bin lira ceza’

RTÜK’ün 2021 bilançosu: ‘İktidarı eleştiren kanallara 21 milyon 500 bin lira ceza’

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, üst kurulun 2021 yılında Halk TV’ye 23, TELE 1’e 21, Fox TV’ye 15, KRT’ye 8, Habertürk’e 4 olmak üzere toplam 21 milyon 500 bin lira değerinde 71 ceza kestiğini açıkladı. Taşçı, Taşçı,  100 bin şikayete karşın iktidarı öven kanallara ceza vermediğini “sıfır çektiğini” duyurdu.

CHP’li RTÜK Üyesi İlhan Taşçı Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, RTÜK’ün yıl sonu karnesini açıkladı. Twitter hesabından tabloyu paylaşan Taşcı, şunları ifade etti:

“RTÜK, 2021 yılında sıfır çekti! İktidarı eleştiren kanallara 21 milyon 500 bin lira tutan 71 ceza verilirken, öven kanallar 100 bin şikayete rağmen hiç ceza almadı! 800 personel yalnızca 4 kanalı izliyor! Liyakatsizliğin, adaletsizliğin, keyfiliğin ve ayrımcılığın tablosu.”

Taşçı Halk TV, Tele 1, Fox TV, KRT ve Haber Türk’ün kanalların ceza aldığını ancak A Haber, Ülke TV, Kanal 7, TV-NET ve CNN Türk kanallarına ise yıl boyunca hiç ceza verilmediğini belirtti.

‘Sınıfta kalan RTÜK’

ANKA’ya konuşan Taşcı, şunları dile getirdi:

“Halk TV 23 ceza, TELE 1’e 21 ceza, Fox TV’ye 15 ceza, KRT’ye 8 ceza, Habertürk’e 4 ceza, toplam 71 ceza. Bunun tutarı 21 milyon 500 bin lira. Diğer taraftaki yayıncı kuruluşlar; ya iktidarı övmeleriyle bilinen veya kendini iktidara yakın konumlandıran ve iktidar lehine yayın yapan haber kanalları. Bu bir yıl içinde RTÜK, bu kanallar ile ilgili bir tek ceza dahi vermedi. Bu kanallar ile ilgili RTÜK’ün üst kurul toplantısına bir tek rapor bile getirilmedi. Ceza verilmesini bırakınız, bir tek rapor bile değerlendirilmedi. Bir tarafta 71 ceza var diğer tarafta sıfır. Deyim yerindeyse RTÜK 2021 yılında sıfır çekti. A Haber sıfır, Ülke TV sıfır, Kanal 7 sıfır, TV-NET sıfır, CNN Türk sıfır. Aslında sınıfta kalan bu yayıncılar gibi görünüyor ama aslında sınıfta kalan RTÜK burada. Çünkü RTÜK’ün en temel görevi düzenleyici ve denetleyici bir kamu otoritesi olmasıdır.”

‘RTÜK’te 800 personel var, sadece 4 kanalı izliyor’

“RTÜK’te 800 personel var. RTÜK sadece dört kanalı izliyor, mimlenmiş dört kanal var. FOX TV, HALK TV, KRT, TELE 1. Yani neredeyse 800 personelin tek görevi bu 4 kanalı izlemekmiş gibi. Her bir kanalı izlemekle görevli 200 personel var gibi ironik bir tabloyla karşı karşıyayız. Çünkü öbür taraftaki kanalları izleyen kimse yok. RTÜK Başkanı hiçbir şekilde, iktidar lehine yayın yapanlar kanallar lehine, şikayetleri görmezden geliyor.”

RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, “Bu çarpıklığın, adaletsizliğin, hukuk tanımazlığın ve ayrımcılığın bugün olmasa bile yarın mutlaka bir hukuki sonucu olacaktır” ifadelerini de kullandı.

HABER MERKEZİ