Sağlık Bakanı Koca: Aşı sayısında yüz milyona ulaştık

Sağlık Bakanı Koca: Aşı sayısında yüz milyona ulaştık

Sağlık Bakanı Koca, aşılanmanın 100 milyona ulaştığını açıklayarak, ”İlk doz ilk adımdır. İlk adımdan sonuç almayı ummak yanlış olur. Şu an Covid-19 sebebiyle yatan hastalarımızdan bir kısmı aşıları tam olmayan kişilerdir” dedi.

Corona virüsü (Covid-19) salgınıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı sayısında 100 milyon doza ulaşıldığını söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19’la geçen 18 aylık süreci kutlanmaya değer bularak başladığı konuşmasında, toplam aşı dozu sayısında 100 milyona ulaşıldığını bildirdi.

İlk doz aşının tek başına koruyuculuğunun olmadığının altını çizen Koca, şunları söyledi:

Toplum bağışıklığı aşı dozlarının tam olmasıyla sağlanabilir. Aşının zaman kaybetmeden tam doz yapılması hayat kurtarır. İlk doz ilk adımdır. İlk adımdan sonuç almayı ummak yanlış olur. Şu an Covid-19 sebebiyle yatan hastalarımızdan bir kısmı aşıları tam olmayan kişilerdir. Aşılarınızı gerektiği gibi tamamlar tamamlanmaz vücudumuz virüse karşı hemen o gün güç kazanmış olmayacak. Virüsü kolay yenebilmeniz, bulaşsa bile hastalığı hafif geçirmeniz için tamamlayıcı dozun üzerinden 2 hafta geçmelidir. Hastanedeki aktif vakaların yüzde 90’a yakın bir bölümü aşı olmamış veya aşısı tamamlanmamış kişilerdir. Aşısı tamamlanmış kişi, iki doz inaktif aşı olup ikinci doz aşısından sonra hatırlatma dozunu yaptıran veya iki doz MRNA aşısı olan kişilerdir.

‘Yeni varyantlar mücadeleyi zorlaştırıyor

Aşılanmaya rağmen can kayıplarının yüksek olduğuna ilişkin konuşan Koca, bunun tam doz aşılanma oranına ulaşılamadığından kaynaklandığını aktardı.

Yeni varyantların mücadeleyi zorlaştırdığını belirten Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

Salgınla mücadeleyi zorlaştıran bir faktör var. Virüsün yeni varyantları daha hızla yayılıyor, sonuçları ise ciddi riskler doğuruyor. Bilim Kurulumuzun aşıda hatırlatma dozunu gündeme alması olası risklerin önüne geçmiştir. İki doz aşılama yapan İsrail ve Amerika’daki vaka tırmanışları ve ölüm sayıları Türkiye olarak aldığımız kararın isabetini gösteriyor. Bu uygulamaya gitmemiş olsaydık daha fazla can kaybıyla karşılaşabilirdik.

Mu varyantı İstanbul’da

Vatandaşların varyantlar konusunda endeşeli olmaması gerektiğini söyleyen Koca, Mu varyantların İstanbul’da görüldüğünü dile getirerek, şunları söyledi:

Yani varyantlara karşı da bizim aşı olmamız gerekiyor. Yine toplumsal bağışıklık oluşana kadar maskemizi ihmal etmemiz gerekiyor, mesafe noktasında hassasiyetimizi korumamız gerekiyor. Vatandaşımız açısından bir farklılık yok bu anlamda. Ama bizim açımızdan varyantların önemli, bilimsel açıdan özellikle varyantların varlığı, nasıl tedbir alınması gerektiği önemli. Şu anda toplumda yüzde 90’ın üzerinde delta varyantı var. Mu varyantıyla için 2 vaka olduğunu söylemiştim. Bu 2 vaka da İstanbul’da. 2 vaka da ayaktan takip edilen ciddi bir sorunu olmayan, yakından takip ettiğimiz vaka. Mu varyantının daha ağır seyrettiği şeklinde genel bir kanaat olduğunu biliyoruz. Ama bu 2 vakamızda böyle bir durum söz konusu değil.

Fahrettin Koca, “18 yaş ve üzeri nüfusta ilk doz aşı oranımız yüzde 82, 2. doz aşı oranımız yüzde 63,8” dedi, tam doz aşısını yaptıranların ise 6 milyon 32 bin olduğunu belirtti.

PCR testi

Bakan Koca, şehirlerarası seyahatlerde Türkiye vatandaşlarından istenen aşı veya PCR zorunluluğunun yabancılara da kapsayacağını ifade etti:

Yabancılar için de olacak. Ya aşılı ya da PCR testli. Vatandaşımızın güvenliği için, yanında oturan kişi yabancı da olsa aşılı olup olmadığı önemli. Bu anlamda önemli.