Sağlık meslek örgütleri: Şehir hastaneleri bütçede kara delik

Sağlık meslek örgütleri: Şehir hastaneleri bütçede kara delik

Sağlık meslek örgütleri, yaptıkları açıklamada şehir hastanelerinin kamu bütçesinde “büyük bir kara deliğe” dönüştüğünü ifade etti.

Ankara Tabip Odası, Ankara Dişhekimleri Odası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi yaptığı ortak açıklamayla şehir hastanelerinin kamu bütçesi üzerindeki yüküne dikkat çekti.

Açıklamada, şehir hastanelerine 2021 yılı sonuna kadar son beş yılda 21 milyar TL ödeme yapıldığı hatırlatılarak 2018 yılında 1,3 milyar TL olan kullanım bedelinin 2021’de 10 milyar TL’ye yükseldiği belirtildi.

11 hastaneye 22,8 milyar

Kamu kaynakları ile yapılan 11 şehir hastanesinin toplam yatırım tutarının 22,8 milyar TL olduğu belirtilen açıklamada, Kamu Özel Ortaklığı (KÖO) modeliyle 13 şehir hastanesine beş yıl içinde ödenen 21 milyar kullanım bedeliyle kamu kaynakları ile yapılan 11 şehir hastanesinin yatırım bedelinin karşılanabildiği ifade edildi. Şehir hastanelerinin rant odaklı yapıldığına vurgu yapılan açıklamada, bu politika çerçevesinde diğer sağlık merkezlerinin işlevsiz hale getirildiği kaydedildi.

‘Kapatılma sırası araştırma hastanelerinde’

AKP’nin sağlık alanında yürüttüğü politikalar neticesinde şehir merkezlerinde yer alan dispanserler, devlet hastaneleri ve dal hastanelerinin kapatıldığına dikkat çekilen açıklamada, sıra eğitim ve araştırma hastanelerine geldiği ifade edildi.

‘Rant için yapılıyor’

Büyük şehirlerde bulunan eğitim ve araştırma hastanelerinin; siyasi iradenin direk ve bilinçli müdahaleleriyle birlikte niteliksiz ve işlevsiz hale getirildiğinin belirtildiği açıklamada, iktidarın bu durumu şehir hastanelerinin açılabilmesi için bir gerekçe olarak ortaya koyduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, siyasi iktidar tarafından halkın sağlık hakkının bütüncül görülmediği ve sağlık hizmetlerinin merkezine inşaat ve rant projelerinin alındığı vurgulandı.

Açıklamada şehir hastanelerinin kullanım bedelinin her yıl artığı ifade edilerek, konuya ilişkin şu veriler paylaşıldı:

  • 2018’de 1,3 milyar olan kullanım bedeli, 2021’de 10 milyara çıkmış, 2022 için ise 14,1 milyar kaynak ayrılmıştır.
  • 2019 ile 2022 arasında kullanım bedeli 3,8 kat artmıştır.
  • Önümüzdeki üç yılda geriye dönük beş yıllık kullanım bedelinin 2 katı üstünde artışla 47,3 milyar ödeme gerçekleşecektir.
  • Bu hastanelerin yirmi beş yıllığına kiralandığı düşünüldüğünde sadece kullanım bedeli olarak sekiz yıl için bütçeden çıkan tutar 68,3 milyar olacaktır.
  • Sağlık Bakanı tarafından 2022 bütçe görüşmelerinde 5 yeni Kamu Özel Ortaklığı (KÖO) kapsamında şehir hastanesi açılacağı ifade edilmiştir. (Kocaeli ŞH, Kütahya ŞH, Ankara Etlik ŞH, Gaziantep ŞH, İzmir Bayraklı ŞH)
  • Açılacak 5 yeni şehir hastanesinin, bütçede yarattığı yükü yüzde 39 arttıracağını öngörmekteyiz.
  • Yeni açılacak şehir hastanelerinin Sağlık Bakanlığı bütçesindeki yükü yüzde 19’dan yüzde 26’ya çıkacak.
  • 2021 yılı TÜFE, ÜFE ve döviz kurundaki artış nedeniyle 13 şehir hastanesine 2021- 2022 yılında ödenen kullanım bedeli artışı yüzde 41’dir.
HABER MERKEZİ