‘Sahte içkiden ölenlerin sorumlusu iktidarın yanlış politikalardır’

‘Sahte içkiden ölenlerin sorumlusu iktidarın yanlış politikalardır’

Alkole sık sık gelen zamların sahte içki kullanımını artırdığına dikkat çeken Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, ölümlerdeki sorumluluğun “Zam yaparak içmemelerini sağlayacağız” diyen iktidarda olduğunu vurguladı.

Haber: Yadigar Aygün

Alkole ve sigaraya sürekli zamlar gelmeye devam ediyor. Derinleşen ekonomik kriz ile birlikte orijinal içki satın alamayan yurttaşlar, daha ucuz olan sahte alkole yönelmeye başladı.

Sahte alkol kullanımın artması ile birlikte ölümler de artmaya başladı. Türkiye’de 2021 yılında sahte alkollü içki tüketiminden 109 kişi yaşamını yitirdi.

Bu nedenle yaşanan ölümler, son günlerde artıyor. Sadece son bir ayda bu sayı 60’ın üzerine çıktı. Konuyu, Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş ve sahte alkol tüketen bir yurttaş ile konuştuk.

‘Fiyatlar beni sahte alkol almaya itti’

İsmini vermek istemeyen yurttaş ekonomik kriz ve alkole sık sık gelen zamlar ile birlikte sahte alkol tüketmeye başladığını söyledi:

Önce kendim bira yapıyordum. Daha sonra sahte yapılan viski satın almaya başladım. Tanıdık birinden satın alıyordum. 60 TL’ye sahte viski satın alıyordum en son sorduğumda ise 100 TL olduğunu söyledi. Sahte içkide fiyatlarında da artışı var. Artık kendim alkol yapmaya karar verdim. Çok fazla alkol tüketiyorum ve artık alkol fiyatları oldukça pahalı. Dışarıda bir yerde alkol kullanmak, alkol satın almak benim için çok lüksleşti. Param alkol almaya yetmiyor. Bir dönem işsiz kaldım. Bu da beni sahte alkol almaya itti.

‘Ölüp ölmediğin umrunda değil’

İsmini vermek istemeyen yurttaş, sahte içki tüketirken yaşadığı tedirginliği ise şu sözlerle dile getirdi:

Tanıdık birinden alkol almam biraz güven sağlıyor. O içtikten bir kaç gün sonra satın aldığım alkolü tüketiyorum. Viskiyi muhafaza etmek biraz zor. Bazen pet şişede kalıyor. Pet şişede kalması zararlı. Bazen dikkat ettim mi, etmedim mi diye tedirgin oluyorum. Acaba içsem mi, içmesem mi diye düşünüyorum. Toplumun belirli kesiminin yaşam tarzını hedef alan durumla karşı karşıyayız. Devlet için alkolü kimin tükettiği önemli. Devletin ve toplumun alkole bakış açısı ölüme sürüklüyor. Makul bir yurttaş değilsen senin hayatının riske girip girmediği, ölüp ölmediğin hiç kimsenin umrunda değil.

Aybaş: Yurttaş orijinal içki alamıyor

Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, sahte içkiden ölümlerde son yıllarda artış yaşandığına dikkat çekti. Aybaş, alkolden çok fazla vergi alındığının altını çizdi:

İçki çok pahalı. Alkol üzerinde aşırı derece de vergi yükü, ÖTV yükü var. Vatandaş bunu içiyor. Orjinal içkiye artık ulaşamıyor. Düşünün artık en düşük şarap fiyatı 35 TL. biralar 15 TL’den başlıyor. Ağır alkoller 150 TL’nin üzerinde. Vatandaş sahte alkole bir şekilde ulaşıyor. 6-7 sene önce böyle sahte içkiden ölen var mıydı? yoktu. İnsanların alım gücü vardı. Orjinal içki içiyordu. Maalesef artık alım gücü olmadığı için sahte içki kullanımı artıyor. Zaten alkolden ölen insanlar iktidarın umrunda değil. Varsın ölsün diyorlar. Yarın bir gün bu sütte ve çay da da böyle olacak. Bakın şuan süt 15 TL oldu vatandaş süt de mi içmesin?

‘Kendileri itiraf etti’

Alkole sürekli zam geldiğinin altını çizen Aybaş, AKP’nin yanlış alkol politikaları yüzünden sahte içkiden ölümlerin artacağını vurguladı. İçki ve sigaraya sık sık yapılan zamların özel yaşama müdahale olduğunu belirten Aybaş, sözlerine şöyle devam etti:

Hatırlarsanız Cumhurbaşkanı bir konuşma yaptı ‘Alkol ve sigaraya zam yapılacak bu şekilde de insanların içmemesini sağlayacağız’ dedi. Kendileri bunu itiraf ettiler. Bunun altında yatan sağlığımızı düşünmeleri değil tamamen ideolojik. Bu, sahte içki ölümlerini artıracak. Ölümlerin sorumlusu iktidarın bu yanlış politikalardır. Özel tüketim vergisi olarak alkole yüzde 234 zam geldi. Bir 70 litrelik rakının bir kadehi sizinse gerisi devletin. Bir paket sigarada 20 tane sigara var. 4 tanesi sizin 16 tanesi devletin. Bu işin matematiği bu kadar basit. Yurttaş çaresiz ucuz ve kolay olan sahte içkiyi seçiyor. KDV ve zamlar devam ettiği sürece sahte içkiden ölümler devam edecek. Bunun için alkolden KDV, ÖTV kaldırılırsın diyoruz” diye konuştu.