Salda Gölü’ne “millet bahçesi” ihalesinin iptali için dava

Salda Gölü’ne “millet bahçesi” ihalesinin iptali için dava

HABER MERKEZİ – Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü çevresine “millet bahçesi” ve sosyal donatı inşaatları için 31 Temmuz’da yapılacak olan ihalinin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle dava açıldı.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ), Burdur Yeşilova’da bulunan Salda Gölü çevresine “millet bahçesi” ve sosyal donatı alanları inşaatı için ihale 31 Temmuz’da ihale yapılacağını duyurmuştu.
Mimarlar Odası Antalya Şubesi projeden vazgeçilmesi çağrısında bulunmuş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise projeyi savunarak “Millet bahçesi projemizle Salda Gölü’nün çevresinde herhangi bir yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz” demişti.
Söz konusu projenin iptali ve yürütmenin durdurulması için Isparta İdare Mahkemesi’ne dava açıldı.
Yeşilova sakinlerinden Osman Altınışık, Meral Türkoğlu, Özdemir Korkmaz, Aysel Alp ve Gazi Osman Şakar vekili olarak avukatlar Münip Ermiş, Tuncay Koç ile Mustafa Şahin, dava dilekçesini mahkemeye sundu.
Dilekçede, yapılacak “millet bahçesi”, genel altyapı işleri ve rekreasyon alanları ile buraya ait sosyal donatıların yapımını içeren 31 Temmuz’daki ihalenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.
Avukatlar, yöre sakinleri ve kurumların değerlendirme sürecine dahil edilmeden, çevresel etkileri üzerinde etüt yapılmadan hazırlanan her ölçekteki imar planları henüz kesinleşmeden 140 bin 496.07 metrekarelik alanın müteahhide verilmesine yönelik ihalenin usulsüz ve yasal düzenlemelere aykırı olduğunu belirtti.

Salda Gölü hakkında

Ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer alıyor.
Göl, hafif tuzlu karstik bir yapıya sahip.
Türkiye’nin en berrak, en temiz göllerinden olan Salda, Türkiye’nin en derin, dünyanın ikinci derin gölü (yaklaşık 185 m) ve yaklaşık 45 km2 civarında bir alana sahip.
Yosun Balığı ve 110 kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.
Gölün kuzey kenarı hariç diğer kenarlarında MgCO3 (Magnezit) çökelimi olduğundan kıyı şeridinde bitki örtüsü bulunmuyor.


Sırada Salda Gölü var: “Millet bahçesi” için ihale yapılacak