Sancar: Halk iradesine saygısızlığın başladığı yerde demokrasi biter

Sancar: Halk iradesine saygısızlığın başladığı yerde demokrasi biter

Demokratik Yerel Yönetimler Konferansı’nda konuşan HDP Eş Başkanı Mithat Sancar, Türkiye’nin çöküşünün kayyum atamalarıyla başladığını ifade ederek, ”Halk iradesine saygısızlığın başladığı yerde demokrasi biter” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Konferansı, Ankara’da bulunan TMMOB Teoman Öztürk Öğrenci Evi ve Sosyal Tesisleri Konferans Salonu’nda devam etti.

Konferansa birçok parti başkanı, üyesi ve delege katıldı.

Divan oluşumuyla başlayan konferansta, ilk olarak HDP’li belediyelerin yaptığı çalışmaların yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Sinevizyonun ardından konuşan Mithat Sancar, partisinin verdiği mücadeleyi anlatarak, şunları söyledi:

”HDP Türkiye’de barışı demokrasiyi, özgürlüğü, eşitliği bütün bölgelere yerleştirmenin adresidir. Bu mücadele geleneğinin geldiği en yüksek aşamadır. Elbette bu nihai bir nokta değildir. Bizlerden sonra da bu mücadele büyüyecektir. İşte bizler bu onurlu mirasın şimdiki emanetçileriyiz. Üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmek için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz yeter ki bu geleceğe ışık saçan yolu bizden sonrakilere hakkıyla devredelim.”

‘Kayyum Türkiye’nin çöküşünün ilk adımı oldu’

Yerel demokrasinin önemine değinen Sancar, ”Demokrasi sadece merkezi idarede kuvvetler ayrılığı ile sadece seçimle gerçekleşebilecek bir yönetim şekli değildir. Şüphesiz seçim ve halk iradesi demokrasinin vazgeçilmez şartıdır. Bunlar olmazsa diğer konuları konuşmanın gereği ve anlamı kalmaz. Halk iradesine saygısızlığın başladığı yerde demokrasi biter. İşte kayyum rejimi halk iradesini gasp etmenin en vahşi yöntemi olarak demokrasinin tümüne yönelik bir darbe olarak karşımıza çıktı ve Türkiye’de çöküşün en önemli adımı oldu. Türkiye’yi karanlık bir çukura sürükleyen gelişmelerin en kritik yerinde halk iradesini tanımayan, keyfi, tekçi anlayış yatıyor” ifadelerini kullandı.

Kürt halkının siyasi özne hakkı

Kayyum rejiminin en az 3 alanda büyük tahribatları olduğunu dile getiren Sancar, konuşmasına şöyle devam etti:

“Birincisi kültürel asimilasyondur. Kayyum halk iradesini gasp ederken kimliğini de talan ediyor. Kültürel asimilasyonun yani 100 yıllık planların en ağır uygulamasını kayyım rejimi oluşturuyor. Kayyum rejimi aynı zamanda siyasal asimilasyon yöntemidir. Çünkü Kürt halkını kendi iradesini kendi iradesini kullanabilen bir özne olmaktan çıkarmayı ve siyasal hayatına yabancılaştırmayı hedefliyor. Kürt halkının kendi olarak var olma, kendi ilkeleri ile siyasal temsiliyet oluşturma imkanlarını ortadan kaldırmak istiyor. Kürt halkını iradesiz, başka partilere dağıtılmış, etkisiz bir topluluğa dönüştürme operasyonunun en önemli aracıdır. Oysa kayyuma karşı yerel demokrasiyi savunurken biz Kürt halkının siyasi özne olma hakkını da savunuyoruz. Kürt halkının bu ülkenin geleceğinde söz sahibi olma hakkını savunuyoruz. O nedenle kayyum rejimine karşı mücadele siyasi özne olma hakkına sahip çıkma mücadelesidir.”

‘Umudunuzu boşa çıkarmayacağız’

”Çok acı bir şekilde, çok bedel ödendi ama unutmayın boşuna çekilmiyor, bu acılar boşuna ödenmiyor bu bedeller” ifadelerini kullanan Sancar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

”Biz diyoruz ki Türkiye’nin başta Kürt sorununda demokratik çözüm ve barış olmak üzere bütün sorunlarını çözecek kadrolara inanca ve inada sahibiz. O nedenle geleceği birlikte kurmak istiyoruz. Türkiye’ye aydınlık, özgür geleceği birlikte getirmek istiyoruz. Demokrasi diyoruz, ille de demokrasi, barış diyoruz ille de barış ve eşitlik diyoruz, ille de eşitlik. İnadın ve inancın insanlarına ve partisine ve buna yüzünü dönmüş ve buna umudunu bağlamış bütün insanlara yürek dolusu sevgi ve selam gönderiyorum. İnancınızı, inadınızı, umudunuzu HDP olarak boşa çıkarmayacağız. Birlikte yürüyeceğiz. Bu yol büyüyor, kervan genişliyor ve kapılar açılıyor.”

HABER MERKEZİ