Sancar: Kürt sorunu uzun yıllardır inkar ediliyor

Sancar: Kürt sorunu uzun yıllardır inkar ediliyor

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kürt sorununda inkar siyasetinin uzun yıllardır yürütüldüğünü belirterek, ”HDP, Türkiye’deki bütün sorunları çözmeye taliptir, adaydır, hazırdır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Meclis’te partisinin grup toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Yoğun bir süreci geride bıraktıklarını aktaran Sancar, HDP’nin kurucu bir güce sahip olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

Elbette siyasi muhalefetle seçim güvenliğinden geçiş sürecine, demokrasinin yerelliğinden güçlü inşasına, barışa ulaşana kadar her alanda konuşarak, müzakere ederek yol yürüme amacındayız. Çünkü Türkiye’nin ihtiyacı budur halkın beklentisi de budur mesele bu çürük düzeni değiştirmek ve halkı bu sefaletten ve rezaletten kurtarma meselesidir. Esas odaklanmamız gereken noktanın bu olduğunu asla aklımızdan çıkarmamalıyız.

‘Tutum belgesi, demokrasiye giden yoldur’

27 Eylül’de açıkladıkları deklarasyona ilişkin tutumlarının net olduğunu belirten Sancar, deklarasyondaki temel ilkeler çerçevesinde ve müzakere anlayışı içinde hareket etmenin önemine vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Tutum belgemiz Türkiye’nin deklarasyonudur, güçlü demokrasiye giden yolun haritasıdır. Biliyorsunuz Meclis aynı zamanda Kürt sorununda inkâr sözleriyle açıldı. Bu ülkenin en önemli sorunlarından birinin Kürt sorunu olduğunu söylüyoruz, aslında bunu herkes biliyor ama iktidarın başı, AKP’nin genel başkanı sorunu inkâr ederek yaptı konuşmasını, “Kürt sorunu denilen meseleyi hak ve özgürlükten kalkınmaya kadar tüm boyutlarıyla çözdük” dedi.  Halklarımızın anlayabileceği sadelikte bu sözün nasıl bir çarpıtma anlayışını yansıttığını anlatmaya çalışalım. Bundan bir yıl önce Meclis kürsüsünde “Kürt sorununu çözdük” diye bir cümle kullanmamıştı AKP Genel Başkanı. Üstüne daha geçenlerde Diyarbakır’da “Çözüm Süreci’ni biz bitirmedik” diyerek hem sorumluğunu hem de bitmemiş bir sürecin getirebileceği çözümü bizzat itiraf etmiş oldu. Yani kendilerinin bitirdiği bir süreçle, ardından yürürlüğe koydukları savaş, inkâr, imha politikalarıyla yola devam ettiler.

‘İnkar siyaseti uzun yıllardır yürütülüyor’

Kürt siyasetçilerinin cezaevlerinde tutulmasını eleştiren Sancar, Kürt sorununun çözülmediğini ve çözülmesi gerektiğini belirterek, devamında şunları belirtti:

Türkiye’nin üçte birinde seçim sonuçlarını yok sayan anlayış Kürt sorununu çözmüş olabilir mi, kayyum atayan anlayış Kürt sorununu çözmüş olabilir mi? Kürt sorunu çözmekse eğer derdimiz o panzerler orada gezmeyecek. Panzerler çocukları, yaşlıları eziyor, sonra buna kılıf uydurmak için valiler yalan söylüyor. Kobanê kumpas davası, kapatma davası neden var? Bu mu Kürt sorununu çözmek? İnkâr siyaseti uzun süre Kürt yoktur laflarıyla yürütüldü. Hayat ve mecburiyet bir yere kadar izin verebiliyor buna. Kürt yoktur demeye cesaret edemiyor kimse artık. Bu sefer Kürt sorunu yok demeye başladı. Kürt sorunu vardır noktasına gelindi. HDP, Türkiye’deki bütün sorunları çözmeye taliptir, adaydır, hazırdır. “Çözdük” diyerek sorun inkâr ediliyor.

HABER MERKEZİ