Sarkozy’e seçimi yasa dışı finanse etmekten hapis cezası

Sarkozy’e seçimi yasa dışı finanse etmekten hapis cezası

Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy 2012’deki seçim kampanyasını yasa dışı finanse etmekten suçlu bulunarak, 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Paris Adli Mahkemesi’nde 20 Mayıs’tan bu yana devam eden davada, Sarkozy yasa dışı finansman sağlamaktan 1 yıl hapis cezası aldı. Mahkeme, Sarkozy’nin cezasının elektronik gözetim altında, bir yıl ev hapsi şeklinde uygulanabileceğini açıkladı.

Duruşmaya katılmayan Sarkozy’nin seçim kampanyasında yasal sınırı ve bunun aşıldığını bildiğine karar veren mahkeme, seçim kampanyası harcamalarında yasal sınırın 16 milyon 247 bin 509 euro üzerine çıkıldığını belirledi.

Fransa’da 2007-2012 yıllarında cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan Sarkozy, haziran ayında mahkemeye verdiği ifadede suçlamaları reddetmişti.

Seçim harcamalarının parti faaliyeti gibi gösterilip Sarkozy’nin seçim kampanyasında yasal sınır olan 22.5 milyon Euro’nun üzerine çıkılmasının perdelenmeye çalışıldığı belirtiliyor.

Sarkozy, seçim kampanyasının finansmanı sırasında, tanıtım ve halkla ilişkiler kampanyasını yürüten Bygmalion şirketinden sahte fatura almakla, ilgili şirket de Sarkozy’nin masraflarını gizlemek için sahte fatura düzenlemekle suçlanıyor.

Yasadışı dinlemeden ceza almıştı

Sarkozy, 1 Mart’ta yolsuzlukla suçlandığı telekulak davasında da 2 yılı tecilli olmak üzere 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

HABER MERKEZİ